NAF Trygt Eierskifte

Kjøp og salg av bruktbil kan være vanskelig, og det er mye å huske på. Derfor har vi utviklet denne nye tjenesten - NAF Trygt Eierskifte.

Med NAF Trygt Eierskifte får du en enkelt oversikt over alt du må gjøre når du skal kjøpe eller selge bruktbil. Du kan enten lese deg opp og gjøre alt selv, eller du kan la NAF hjelpe deg med våre relevante produkter og tjenester.

Bli NAF-medlem

Faktaboks: 400.000 biler skifter eier i løpet av et år, 40 % skriver ikke kontrakt ved kjøp og salg av bil, 15 % prøvekjører ikke bilen før man kjøper den

Skal du kjøpe eller selge bil?

Steg 1 av 6

Forberedelser

Kjøper

Før du kjøper bil

Bilkjøp kan være spennende, men også komplisert. Vi kjøper bil både med hjertet og fornuft. Hva slags bil trenger du?  Det er ikke alltid ønskene samsvarer med hva man faktisk trenger eller hva økonomien tillater. 

NAF anbefaler

Gratis veiledning

NAF har rådgivere med bilteknisk kompetanse som kan hjelpe deg med å finne en bil som passer ditt behov. Råd og veiledning er gratis for NAF-medlemmer og du kan kontake oss på 08 505

Bli NAF medlem

Best i test

NAF og Motor tester de fleste bilene når de er nye på markedet og kan dermed gi deg en pekepinn på hva NAF mener om den bilen du vurderer å kjøpe. 

Se våre biltester på Motor.no

Gjør det selv

Hvilke behov skal den nye bilen dekke?
I denne fasen bør man finne ut av hvilke behov den nye bilen skal dekke og hva den skal brukes til. Har du barn og trenger plass til barnesete og barnevogn? Skal du bare kjøre til og fra jobb eller skal du på langurer også? Hva med elbil?

Her finner du noen artikler som kan hjelpe deg, samt en video med tips om hvilke spørsmål du bør stille deg:

Mer informasjon:

Hva påvirker bruktbilprisene?

Fordeler og ulemper med leasing

For deg som vurderer elbil

Tips og råd ved kjøp av bil
Video om kjøp av familiebil
Selger

Før du selger bilen

Før du legger ut bilen for salg er det noen grep som gjør at bilen blir solgt raskere og til en fornuftig pris. Fra du har bestemt deg for å selge bilen til bilen er overtatt av ny eier er det mye som skal gjøres, men man ønsker likevel at det skal gå så fort og smertefritt som mulig.

NAF anbefaler

NAF Eierskifteforsikring for bruktbilselger

En forsikring som gjør salg av bil enkelt og trygt!

Hva om du har muligheten til å kjøpe et produkt som inneholder følgende:
 • 6 måneders eierskifteforsikring på din bil, slik at dersom det oppstår problemer med bilen i etterkant, er bilen dekket
 • NAF-test hvor NAFs testere kontrollerer og prøvekjører bilen du vil selge
 • Medlemskap med advokathjelp fra NAFs egne advokater dersom du skulle få behov for bistand i etterkant

NAF Eierskifteforsikring kr. 4.975,-

Medlemspris kr. 4.390,-

Ja, takk - jeg vil vite mer

Hvis du ikke ønsker å kjøpe pakken, bør du investere i en NAF-test.

Da vil potensielle kjøpere se rapporten og du har gitt dokumentasjon på bilens tilstand. 

Bestill NAF Test

Gjør det selv

Sjekkliste for vurdering av bil

Hvis du ikke velger å ta med bilen på NAF-test, kan du gjennomgå vår sjekkliste for vurdering av bil.

Hvis bilen har noen feil eller mangler, er det viktig å informere i dette i annonsen da du som selger har opplysningsplikt.

Sjekkliste for vurdering av bil

Steg 2 av 6

Pris

Kjøper

Hva har jeg råd til?

Tenk på budsjett og finansiering tidlig i prosessen. Det er også svært viktig å undersøke de langsiktige og månedlige kostnadene ved å eie bil.

NAF anbefaler

Forsikring og finansiering

NAF har fremforhandlet fordeler på bilforsikring og billån gjennom vår samarbeidspartner Gjensidige. Her får du gode betingelser og svar på dagen - kontakt oss i dag og la oss hjelpe deg!

Les mer om NAF Bilforsikring

Les mer om NAF Billån

Gjør det selv

Tips og råd vedrørende forsikring og finansiering

Finansiering

Billånet bør nedbetales i takt med verdifallet på bilen (normalt 3-5 år). Generelt kan man si: Jo høyere enkapital du har – jo lavere rente får du. Skaffer du et billånsbevis er det mulig å slå til raskere på bilen du ønsker.

En grei regel er at lånet bør nedbetales i takt med verdifallet på bilen. Siden biler faller raskt i verdi, bør man legge opp til en ganske stram nedbetalingsplan. Banker tilbyr i dag inntil 10 års nedbetalingstid på billån, men som hovedregel bør lånet tilbakebetales i løpet av 3 til 5 år. 

Forsikring

Det finnes forskjellige bilforsikringer å velge i; ansvarsforsikring, delkasko og kaskoforsikring.

Bilforsikring er kostbart og her kan det være store summer å spare. Det er viktig å vurdere hvilken forsikringsdekning du har behov for.

Ansvarsforsikring

 • Ansvarsforsikringen er ment å dekke enhver skade som bilen gjør på sine omgivelser. Dette kan være skade på andre biler i en kollisjon, bygninger, mennesker og dyr. Skadene kan bli meget store, for personskader snakker vi fort om mange millioner kroner.

Delkasko

 • Ved delkasko får du ansvarsforsikring, men du får vanligvis dekket skader som skyldes brann, tyveri, glasskader og i tillegg veihjelp

Kaskoforsikring

 • Kaskoforsikring dekker skader på egen bil og er en frivillig ordning. Nyere biler bør ha en slik forsikring. Vær klar over at bilreparasjoner fort er kostbart og det nok er mest naturlig å droppe kasko hvis du er i stand til å kjøpe en tilsvarende bil dersom noe skjer. I de fleste tilfeller krever finansinstitusjonen at du har kaskodekning hvis du har lånt penger til å kjøpe bilen.

Superforsikring eller «kasko pluss»

 • Ved slike forsikringer får du kaskodekning, men i tillegg dekker forsikringen som hovedregel også motorskader og leiebil i hele reparasjonsperioden.
Selger

Annonsere bilen

Hvor mye er bilen verdt? Mange setter verdien ved å se på lignende modeller på markedet. Om du tar en NAF-test på bilen, kan du også få en veiledende pris på den.

I tillegg er det viktig å ta bilder med god kvalitet. Gode og mange nok bilder gjør annonsen «outstanding». Husk å vaske bilen innvendig og utvendig før bildene tas. Unngå dårlige mobilbilder. Få heller en bekjent med et godt kamera til å hjelpe deg.

NAF anbefaler

Prise bilen

Hvis du bestiller en NAF-test kan du for 190,- få en vurdering av pris på bilen din også. Dette kan gi deg en pekepinn på hva bilen din er verdt. 

Bestill NAF Test med verdivurdering

Vask og polering

NAF samarbeider med Bilpleiekongen og sammen tilbyr vi produkter som gjør bilen din skinnende ren! Lurer du på hvordan du skal vaske og polere bilen? Se video!

Bestill bilpleieprodukter

Gjør det selv

Prise bilen

I de fleste tilfeller kan du orientere seg veldig godt ved å foreta søk på for eksempel www.finn.no og www.autodb.no for å sammenligne tilsvarende biler.

Vask og polering

Her kommer noen gode tips og råd til hvordan du vasker bilen din:

Slik vasker du bilen innvendig

Slik vasker du bilen utvendig

Tips for annonsebilder
 • Vask bilen først
 • Ta mange bilder, da er det større mulighet for å få noen som er bra
 • Beveg deg rundt bilen og ta bilder av bilen fra forskjellige vinkler
 • Finn en rolig bakgrunn, en ensfarget vegg er bra
 • Ta bilder på dagen

 Det er viktig at bilen er ren når den skal selges, slik at bildene blir finere, men også eventuelle riper og skader vil komme til syne.

Steg 3 av 6

Prøvekjøring

Kjøper

Undersøke og prøvekjøre

Som kjøper har du undersøkelsesplikt. Bruk minst 30 minutter på å kjøre bilen i både smågater og større veier med høyere fartsgrenser. Lytt, føl og se etter ting som du synes virker feil eller rart. Sjekk også heftelser og eventuelle garantier fra forhandleren. 

NAF anbefaler

Få NAF til å prøvekjøre bilen din!

Om du er usikker på hva du skal se og høre etter når du prøvekjører bil, kan du få NAFs biltekniske eksperter til å teste bilen for deg. I tillegg til å bruke god tid på å dokumentere bilens tilstand, prøvekjøres også bilen og du mottar en fullverdig rapport fra NAF. 

Bestill NAF Test

Sjekk heftelser!

NAF anbefaler at du sjekker heftelser på bilen du vurderer. 

Les mer om heftelser

Sjekk heftelser

Gjør det selv

Prøvekjøring
Video om prøvekjøring ved kjøp av bil
Sjekkliste ved prøvekjøring

NAF har laget en sjekkliste over ting du bør se over, samt spørre bileier om når du skal prøvekjøre. Avdekker du feil eller mangler, bør du vurdere grundig om dette faktisk er bilen du bør kjøpe.

Sjekkliste ved prøvekjøring

 

Selger

Demonstrere bilen

Alle selgere er ikke like komfortable med å skulle la en fremmed prøvekjøre bilen sin. Dermed er det fint å være med selv på turen. Det er også lurt å ha all informasjon om bilen tilgjengelig. Pass på å ha forsikringen i orden. Som selger har du opplysningsplikt, dermed er det viktig å opplyse kjøper om alle kjente feil og mangler.

NAF anbefaler

Om du er usikker på bilens tilstand, er det lurt å ta en NAF-test på bilen din. Da får du en bilkyndig til å teste bilen, men også prøvekjøre den. Da får du også full rapport på bilens status, som du kan vise til de som er interesserte i å prøvekjøre bilen.

Bestill NAF-test

Gjør det selv

Pass på!

Når noen ønsker å prøvekjøre bilen din, er det viktig å være oppmerksom på at hvis den ikke returneres, så dekkes ikke dette av bilforsikringen. Det er definert som underslag og ikke tyveri. 

I tillegg bør du forsikre deg om at den som prøvekjører bilen har gyldig førerkort.

Steg 4 av 6

Avtale og kjøpekontrakt

Kjøper

Jeg vil kjøpe denne bilen

Når du har funnet bilen du vil ha, er det viktig å fullføre kjøpet på riktig måte slik at du ikke får trøbbel i etterkant. Det er viktig at du fyller ut kontrakt, men sørg også for at du har sjekket bilens tilstand godt nok før du signerer. 

NAF anbefaler

NAF Eierskifteforsikring for bruktbilkjøper

En forsikring som gjør kjøp av bil enkelt og trygt!

Hva om du har muligheten til å kjøpe et produkt som inneholder følgende:
 • 6 måneders eierskifteforsikring på din nye bil, slik at dersom det oppstår problemer med bilen i etterkant, er bilen dekket
 • NAF-test hvor NAFs testere kontrollerer og prøvekjører bilen du vil kjøpe
 • Medlemskap med veihjelp og advokathjelp fra NAFs egne advokater dersom du skulle få behov for bistand i etterkant

NAF Eierskifteforsikring kr. 4.975,-

Medlemspris kr. 4.390,-

Ja, takk - jeg vil vite mer

Få kontrakten tilsendt på e-post - helt gratis

En kjøpekontrakt mellom kjøper og selger sikrer en tryggere handel. Få kjøpekontrakten tilsendt på e-post i tillegg til gode råd fra NAF om hvordan du sikrer en trygg prosess til kjøp av bil.

Sørg for å skrive inn i kontrakten alle opplysningene som du får om bilen.

  1. Legg igjen ditt telefonnummer så vil en av våre forsikringsrådgivere kontakte deg så snart som mulig.

NAFs kjøpekontrakt

Kjøpekontrakt - salgets viktigste dokument

Overraskende mange unnlater å skrive kontrakt når de skal selge eller kjøpe en bil privat. For å unngå problemer i ettertid, anbefaler vi alltid å skrive en kontrakt ved kjøp og/eller salg av bil. 

Få kontrakten tilsendt på e-post - helt gratis

En kjøpekontrakt mellom kjøper og selger sikrer en tryggere handel. Få kjøpekontrakten tilsendt på e-post i tillegg til gode råd fra NAF om hvordan du sikrer en trygg prosess til kjøp av bil.

Sørg for å skrive inn i kontrakten alle opplysningene som du får om bilen.

  1. Legg igjen ditt telefonnummer så vil en av våre forsikringsrådgivere kontakte deg så snart som mulig.

Selger

Gjør papirarbeidet sammen

En kontrakt bør si noe nærmere om de opplysninger du som selger har gitt og hva dere har blitt enige om. Legg gjerne med dokumenter som er relevante for kjøper, som for eksempel servicehefte, kvitteringer for utført reparasjoner og påkostninger, EU-kontroll, mangellapp og lignende. 

NAF anbefaler

NAF Eierskifteforsikring for bruktbilselger

En forsikring som gjør salg av bil enkelt og trygt!

Hva om du har muligheten til å kjøpe et produkt som inneholder følgende:
 • 6 måneders eierskifteforsikring på din bil, slik at dersom det oppstår problemer med bilen i etterkant, er bilen dekket
 • NAF-test hvor NAFs testere kontrollerer og prøvekjører bilen du vil selge
 • Medlemskap med advokathjelp fra NAFs egne advokater dersom du skulle få behov for bistand i etterkant

NAF Eierskifteforsikring kr. 4.975,-

Medlemspris kr. 4.390,-

Ja, takk - jeg vil vite mer

Få kontrakten tilsendt på e-post - helt gratis

En kjøpekontrakt mellom kjøper og selger sikrer en tryggere handel. Få kjøpekontrakten tilsendt på e-post i tillegg til gode råd fra NAF om hvordan du sikrer en trygg prosess til salg av bil.

  1. Legg igjen ditt telefonnummer så vil en av våre forsikringsrådgivere kontakte deg så snart som mulig.

NAFs kjøpekontrakt

Kjøpekontrakt - salgets viktigste dokument

Overraskende mange unnlater å skrive kontrakt når de skal selge eller kjøpe en bil privat. For å unngå problemer i ettertid, anbefaler vi alltid å skrive en kontrakt ved kjøp og/eller salg av bil. 

Ved salg av bruktbil, er det vanlig å ta forbehold om at bilen selges «som den er», «som forevist» eller lignende. Når bilen selges som den er, betyr det at kjøperen i utgangspunktet aksepterer at han eller hun kjøper en bil i den tilstand den er, og med de feil og mangler den har. Du som selger vil likevel kunne bli ansvarlig dersom du har gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger om forhold ved bilen, eller dersom bilen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å forvente.

Få kontrakten tilsendt på e-post - helt gratis

En kjøpekontrakt mellom kjøper og selger sikrer en tryggere handel. Få kjøpekontrakten tilsendt på e-post i tillegg til gode råd fra NAF om hvordan du sikrer en trygg prosess til salg av bil.

  1. Legg igjen ditt telefonnummer så vil en av våre forsikringsrådgivere kontakte deg så snart som mulig.

Steg 5 av 6

Overlevering

Kjøper

Trygg pengeoverføring

NAF anbefaler at overlevering av bil og betaling skjer samtidig. Betaling kan skje kontant gjennom bankremisse eller gjennom bekreftelse gjennom banken. 

NAF anbefaler

Finansiering

Om du skal låne penger for å finansiere bilen, kan du som NAF-medlem benytte deg av NAF Billån. NAF har fremforhandlet fordeler på bilfinansiering gjennom vår samarbeidspartner Gjensidige. Her får du gode betingelser og svar på dagen - kontakt oss i dag og la oss hjelpe deg!

Søk om NAF Billån

Gjør det selv

Finansiering

Hvis bilen er dyr bør man ikke gå med mye kontanter på seg. Bankremisse koster å skaffe seg, og kan også være vanskelig å få tak i da det ikke lenger finnes så mange bankfilialer.  Da bør heller overføringen ev egenkapitalen eller hele summen overføres via nettbanken.

Les mer om finansiering

Selger

Salgsmelding og omregistrering

Nyhet! Nå kan du endelig fylle ut salgsmelding og omregistrere bilen på nett! Statens Vegvesen har nå lansert en digital løsning som gjør det enklere for deg som skal selge bilen. 

NAF anbefaler

Omregistrering og årsavgift

Salgsmelding er en melding om at kjøretøyet skiftet eier. I forbindelse med eierskifte må det betales en omregistreringsavgift til staten.

Det er viktig å avklare hvem som skal betale årsavgiften. Den som er eier av bilen per 1. januar får årsavgiften. Skal kjøper betale årsavgiften, avtales dette i kontrakten. Skatteetaten inndriver årsavgiften, og tar kun hensyn til hvem som eide bilen per 1. januar.

Nå kan du sende inn salgsmeldingen og omregistrere bilen digitalt hos Statens Vegvesen.

Send inn salgsmelding og omregistrer her

Steg 6 av 6

Ved problemer i ettertid

Kjøper

Kan jeg klage på kjøpet?

Du har rett til å klage enten du har kjøpt bil av privatperson eller forhandler. Hvis det viser seg at det er at det er mangler på bilen så vil du kunne klage til selger. Det er viktig at du tar vare på annonsen og kontrakten og ser hva som står her før du klager. Mener du at feilen som er på bilen er av en slik art at du kan klage, bør dette skje skriftlig og så snart du har oppdaget feilen. Du bør også dokumentere hva slags feil det er snakk om, enten gjennom en av NAFs testestasjoner eller et autorisert verksted. Du bør reklamere til selger før du reparerer feilene eller manglene.

NAF anbefaler

NAF Advokat

NAFs advokater og biltekniske eksperter bistår deg som medlem med sin fagkompetanse innen juridiske og tekniske spørsmål knyttet til det å kjøpe, selge eller eie bil.

Dersom saken er av en slik karakter at det er behov for hurtig hjelp, hjelper vi deg som medlem også utenfor kontortid. Haster det, ta kontakt på 08 505 og vi gir deg de rådene du trenger.

Les mer om NAF Advokat

Last ned klageskjema

Klage eller konflikt
Video om klage ved kjøp av bruktbil
Selger

Dersom kjøper klager

Hvis kjøper klager på bilen i etterkant, be om dokumentasjon på feilene. Man bør forsøke på selvstendig grunnlag å ta stilling til reklamasjonen og forsøke å komme til enighet med kjøper. Er ikke det mulig eller man ønsker hjelp, kontakt NAF.

NAF anbefaler

NAF Advokat

Som NAF-medlem har du NAF Advokaten på din side. Her kan du lese mer om hva advokatene våre kan hjelpe deg med.

NAF Advokat

Gjør det selv

Klage eller konflikt
Video om klage ved kjøp av bruktbil