Hopp til hovedinnhold

Kjøpe bil

Det er ikke så vanskelig å kjøpe bil, men mye kan skje. Her er ting du må huske på, og noen tips i hvert steg mot din nye bruktbil.

Kjøpe

Før du kjøper bil

Lurt å tenke på i startfasen: 

 1. Hvilken bil dekker dine ønsker og behov?
 2. Sett deg inn i dine rettigheter og ansvar ved privatkjøp. 

Nyttig informasjon finner du også på våre utførte biltester på motor.no.

Kjøpe

Hva har du råd til?

Det er flere utgifter relatert til bil. De varierer, men det kan være greit å være klar over de langsiktige og månedlige kostnadene som vil komme med bilen du velger.

Det er flere måter å finansiere et bilkjøp på, og det er viktig å undersøke hvilken som er mest gunstig for deg og din økonomi. Skal du ta opp lån i en bank eller et finansieringsselskap er det viktig at du sjekker vilkårene på lånet som renter, gebyrer og nedbetalingstid.

Vi har flere tips om hvilken finansieringstype du bør gå for (https://www.naf.no/kjop-og-salg/kjope-bil/finansiering-og-billan/).

Psst! NAF tilbyr ulike billån. Ta kontakt for et gratis og uforpliktende lånebevis. 

Bilforsikring er kostbart, og her kan det være store summer å spare. Det er derfor viktig å vurdere hvilken forsikringsdekning du har behov for, og hvor du får den beste prisen. Det finnes forskjellige bilforsikringer å velge i; ansvarsforsikring, delkasko og kaskoforsikring.

Hvis du eier et registrert kjøretøy uten gyldig ansvarsforsikring, får du et gebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret. Gebyrsatsen for uforsikret personbiler er 150,-/dag.

Se NAFs tips og råd eller få et godt tilbud som medlem av NAF.

1. januar 2018 ble årsavgiften erstattet med trafikkforsikringsavgift. Denne kreves inn av forsikringsselskapene. Du betaler kun for den tiden bilen er registrert med en forsikring. Du kan selv bestemme om du ønsker fakturaen: månedlig, kvartalsvis, halvår eller helår.

Avgift skal betales med følgende beløp(f.o.m 1.3.2019) (kr) per døgn:

 • Bil og buss, diesel uten partikkelfilter: 9,29,-
 • Bil og buss, diesel med partikkelfilter: 7,97,-

Les mer

Det er store prisforskjeller på dekk i markedet. Når det er på tide med nye dekk avhenger av flere faktorer som kjørelengde, tid, og større temperaturforskjeller. Som en tommelfingerregel bør dekkene skiftes hvert 4.-5. år. På Dekkmann sine sider finner du en priskalkulator som hjelper deg å finne riktige dekk til ønsket bil, og til en god pris.

Som NAF medlem får man også rabatter på dekk, dekkhotell, felger og flere gode fordeler hos Dekkmann.

Kjøpe

Undersøke og prøvekjøre

Som kjøper har du undersøkelsesplikt. Dvs. at du har ansvaret for å se og undersøke man kan før kjøpet. Det viktigste er:

 1. Bruk minst 30 minutter til prøvekjøring. Benytt gjerne vår sjekkliste for prøvekjøring. Er du i den minste tvil, anbefaler vi en NAF test for en grundigere sjekk.
 2. Sjekk at vognkort og bil samsvarer. Se for eksempel om understellsnr. i vognkort stemmer med det som står på bilen.
 3. Se i serviceheftet. Her får du god oversikt over historikken på arbeid som er utført, og om den har blitt jevnlig fulgt opp med servicer. Mer om servicehefte og bilens tilstand.
 4. Sjekk om årsavgiften er betalt. Det kan enkelt gjøres hos Skatteetaten.
 5. Sjekk at selgeren er den virkelige eieren av bilen ved å kontrollere at navnet på eieren er den samme som i vognkortet. Mer om å kontrollere eier av bilen.
 6. Sjekk at bilen ikke har heftelser (gjeld) på Brønnøysundregisteret. Det er ikke uvanlig at en bilen har dette. Finn ut hva du gjør hvis bilen har heftelser. 
Kjøpe

Avtale og kjøpekontrakt

Før du kjører avsted i solnedgangen med drømmebilen, pass på at du har fått med deg alt.

 1. NAF kjøpekontrakt
  Fyll ut kontrakten og gå gjennom den sammen. Kontrakten inneholder også salgsmelding og omregistrering, som automatisk sendes til Statens vegvesen. Med NAF Kjøpekontrakt kan du signere med BankID.
 2. Bilens dokumentasjon
  Få med deg og ta var på all relevant dokumentasjon: Servicehefte, test- og vedlikeholdsrapporter og evt. reparasjoner.
 3. Ha forsikringen klar til overtakelsen
  Ny forsikring må være bestilt for den nye eieren for at omregistreringen skal gå gjennom. Ha forsikringsbevis derfor klar til omregistrering. Vi tilbyr Bilforsikring med flere unike tilleggstjenester.
Kjøpe

Trygg pengeoverføring

Det sikreste er å betale samtidig som du får nøklene til bilen. 

 1. Billån
  Tar man opp et billån blir ikke pengene utbetalt før bilen er registrert på den nye eieren. Ha derfor bekreftelse fra banken klar.
 2. Nettbank
  Pengeoverføring via nettbank er en god løsning som kan utføres med selger tilstede. Man kan betale bilen kontant, men det er ikke anbefalt å ha store beløp med kontanter på seg.
 3. Bankremisse
  En bankremisse er som en sjekk som kun kan brukes av personen den er utstedt til. Altså selger. Kontakt banken din for mer informasjon.
Kjøpe

Gratulerer med ny bil!

Dersom du mot formodning skulle få problemer i ettertid har vi noen råd.

Du kan klage på bilkjøpet hvis:

 • Selgeren har gitt feil opplysninger og disse kan antas å ha innvirket kjøpet.
 • Selgeren har tilbakeholdt opplysninger og disse opplysningene ville ha hatt betydning for deg, eller,
 • Bilen er i vesentlig dårligere stand enn du kan forvente bl.a ut fra kjøpesummens størrelse, alder og kjørte kilometer, kan feilene defineres som en mangel. 

Hvis bilen ikke svarer til forventningene må du klage så fort som mulig etter at du oppdaget feilen eller problemet. Se hva du kan kreve ved reklamasjon, og benytt gjerne våre maler for reklamasjon.