– Derfor er det lurt å sjekke bilens tilstand før man legger ut på ferieturen, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Når du ruller avgårde på bilferie til late dager i sola, skal bilen gjennom en av årets hardeste prøvelser. Bilen er tungt lastet, det er varmt og et havari er adskillig mer kritisk enn ellers i året. Bilen din er «på jobb» for at du skal få slappet av.

Fjorårets feriemåneder viser at NAF ga assistanse til 22 698 bilister, hvorav 1576 trengte hjelp i utlandet. Det var problemer med batteriet som toppet statistikken i Norge, mens i utlandet var det motorfeil medlemmene trengte hjelp til sommeren 2013. I Norge fulgte motorfeil og punktering like etter, mens nordmenn på tur i utlandet trengte hjelp på grunn av punktering og batteriproblemer.

– Husk at lufttrykket skal økes hvis du har tung last eller skal kjøre lange strekninger i høy hastighet på motorvei, oppfordrer Engebretsen.

Feriebagasjen kan bli en dødsfelle
Usikret bagasje i en feriepakket bil kan gi fatale konsekvenser i en kollisjon. NAF har tidligere kollisjonstestet en feriepakket bil, og den viser tydelig at feil pakking gjør bilen til en skikkelig dødsfelle.

Ved en bråstopp i 50 km/t utsettes bilen og dens innhold for inntil 24g. Det vil si at en gjenstand som normalt veier 20 kilo, vil i 50 km/t bli til et dødsprosjektil på 480 kilo (4707 Nm).

– Pakk ordentlig for en sikker ferie, oppfordrer Engebretsen og ønsker alle en trafikksikker sommer.