Gjennom bilens levetid husker man på nødvendig vedlikehold som service og EU-kontroll, men det å sjekke synet jevnlig er det mange som slurver med. Spontanutbrudd som ”Oj, den så jeg ikke!” er velkjente ord i trafikken.

– Nesten 80 prosent av all sanseinntrykk ved bilkjøring kommer gjennom synet. Da er det livsviktig å sørge for at man ser godt, sier Engebretsen.

Det er avgjørende at blikket brukes riktig for å orientere seg i trafikkbildet, og ser du dårlig – øker også reaksjonstiden din.

Vi tar synet på alvor
I uke 19 tester NAF sammen med Specsavers synet til norske trafikanter på NAF-senteret på Haslevangen i Oslo. Og testen – den er gratis.

- Allerede første dag viste det seg at hele 9 av 10 som tok testen trengte synskorrigering, opplyser Engebretsen.

Synsundersøkelsen er en elektronisk synstest, som brukes daglig av alle optikere. Kort fortalt er dette en synstest som gir et overordnet innsyn på øyehelsen til den som kontrolleres, og den gir en indikasjon på hvorvidt man trenger synskorrigering.

– Vi anbefaler alle å ta en synsundersøkelse annethvert år. Spesielt viktig er dette etter fylte 40 år, for da begynner synet å endre seg. Etter fylte 60 år anbefaler vi at man tester synet hvert år, sier Arild Kjærnli, informasjonssjef i Specsavers.

Tid: 5. mai til 9. mai fra kl. 09.00 – 17.00
Sted: NAF Senter Oslo, Haslevangen 45D, 0579 Oslo

Det vil være en optiker tilstede alle dagene. Alle medlemmer og ikke medlemmer som tester bilen sin eller tar seg en tur innom NAF-senteret på Haslevangen får muligheten til å teste synet sitt gratis.

- De som er innom kan også få kjenne på følelsen av å ha promille i edru tilstand ved hjelp av promillebriller. Vi vil også ha kollisjonsvekter som viser hvilken vekt du får ved en kollisjon, forteller Engebretsen.