Tall fra NAF Assistanse viser at en gjenganger er at mange kjører med enten for løse eller for hardt strammede hjulbolter etter hjulskift.

– Det er avgjørende å skru til hjulboltene med riktig moment. Har man trukket til for lite, løsner hjulboltene. Trekker man til for hardt, kan hjulboltene knekke. Å miste et hjul under kjøring kan få fatale konsekvenser, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I 2011 viser tall fra uken etter hjulskift både vår og høst at mange kjører med hjulbolter som er skrudd fast med feil moment.

  2.- 8. mai 2011
(første uke etter hjulskift vår)
1.- 7. november 2011
(første uke etter hjulskift høst)
Totalt:
Løse bolter 22 22 44
Mistet hjulet under kjøring 12 4 16
Knekte bolter 4   4
For hardt tiltrekte bolter 85 90 175Selv om det fra første mandag etter påske er forbudt å kjøre med piggdekk i Sør-Norge og fra 1. mai i Nord-Norge, er det lov å kjøre med piggfrie vinterdekk. Det bør du likevel ikke gjøre. – Våre dekktester viser at piggfrie vinterdekk på våt asfalt har dårligere egenskaper enn selv de dårligste sommerdekkene. For trafikksikkerheten er det viktig å ha gode sommerdekk på bilen, sier Engebretsen.

NAF har  testet piggfrie vinterdekk i varmegrader og på våt asfalt. Vi fikk følgende bremselengder:

  • Ved 80 kilometer i timen i 6 varmegrader: 10,5 meter lenger bremsestrekning enn sommerdekk
  • Ved 50 kilometer i timen i 20 varmegrader: 14,5 meter lenger bremsestrekning enn sommerdekk


– Dette viser med all tydelighet hvor viktig det er å skifte fra piggfrie vinterdekk til sommerdekk. Det er fullt lovlig å kjøre med disse dekkene, men anbefales ikke av hensyn til egen og andres sikkerhet, sier Engebretsen.

Gode dekk er livsviktig. Derfor bør alle sjekke om sommerdekkene er slitte før man legger om. Minimum mønsterdybde er 1,6 millimeter for sommerdekk i følge lovverket. NAF anbefaler minimum 3 millimeter.

– En bil har fire kontaktflater med bakken. Det er en billig livsforsikring å sikre at kontakten er best mulig ved å kjøpe nye dekk, avslutter Jan Ivar Engebretsen.

NAF-filmer om dekk og hjulskift på YouTube:
 
-       NAF-eksperten om hjulskift
-       NAF-eksperten om å velge riktige dekk