Det er NAFs danske søsterorganisasjon FDM som har utført undersøkelsen og testet 22 hovedlyspærer til bil. Lyspærene som er testet er av typen H7 som er vanlig på biler i dag, selv om både xenon og LED blir mer og mer utbredt.

– Spesielt i vinterhalvåret kan man nesten ikke få godt nok lys. Du kan oppnå mye ved å bruke pærer av god kvalitet. Testen viser at kostbare lyspærer fra kjente produsenter holder mål der mange billige modeller faller igjennom, sier Handeland.

Lyspærene likner på hverandre, selv om forskjellene i lysstyrke er opp mot hundre prosent.
I testen oppnår Philips Xtreme Visjon +100 best resultat, med en lyslengde på 103 meter. Tett etter kommer Philips Vision Plus +60 og Osram Night Breaker +90.

Den dårligste og billigste pæren kommer fra Raze. Den lyser bare 65 meter. Mekonomens «Billampa» er også blant de dårligste, sammen med Biolight Super White Xenon.

– Dårlig produserte pærer kan gi lys som blender møtende trafikanter. Spesielt i mørket og i dårlige værforhold er kvaliteten veldig viktig. Gode lyspærer kan redde liv, ifølge Handeland.

En vanlig halogenlyspære er konstruert for å holde ca. 550 timer, mens de beste i testen, Philips og Osram opererer med henholdsvis 450 og 250 timer. Med andre ord betyr høy lysstyrke kortere levetid.