Vet du hvor tung tilhenger du egentlig kan trekke med din bil og ditt førerkort uten å bryte loven? Som sjåfør er det din plikt å sjekke at både førerkort og vognkort tillater kjøring med tilhenger.

– Vi nordmenn har vokst opp med tilhengere. Mange har enten en båthenger, tilhenger eller campingvogn stående som blir brukt i korte perioder i året. Vi ser dessverre at det er mye ulovlig kjøring med tilhengere på norske veier, sier Engebretsen.

Hvor tung kan hengeren være?
Hvis du har vanlig førerkort klasse B er utgangspunktet at bilens totalvekt pluss tilhengerens totalvekt, ikke skal overstige 3500 kilo.

Førerkortforskriften sier at hengerens totalvekt ikke skal overstige 750 kilo med klasse B, men sier samtidig at man kan kjøre med en tyngre henger så lenge totalvekten ikke overstiger 3500 kilo.

– Det enkleste er derfor å legge sammen tillatt totalvekt på bil og henger og sørge for at tallet ligger under 3500 kilo. På vegvesen.no finner du en egen tilhengerkalkulator (finnes også som app) der du taster inn bilens registreringsnummer, hengerens nummer og din egen førerkortklasse. Da får du umiddelbart svar på om du kjører lovlig eller ulovlig, sier Engebretsen.

Andre fartsregler
Maksimal fart for bil som trekker henger er 80 km/t, eventuelt maksimalt 60 om hengeren mangler brems. Dette gjelder selv om fartsgrensen på stedet er 90 km/t eller høyere.
– Det er viktig at du som bilist setter deg inn i de lover og regler som omfatter din kjøring med bil og tilhenger. Sjekk også bremser, lys, dekk og annet som krever vedlikehold før du setter i gang. En tilhenger som slenger ut, kan i verste fall ta liv i trafikken, sier Engebretsen.