Medlemshenvendelsene NAF har fått, føyer seg inn i rekken av andre historier som har versert den siste tiden. Mønsteret er det samme. Alle vi har vært i kontakt med har leid bil hos det samme lokale utleiefirmaet på den spanske ferieøyen, Gran Canaria. Ingen av dem har blitt stoppet av politiet eller blitt tatt for å kjøre for fort på noen annen måte.

Etter at de har kommet hjem til Norge, har de blitt kontaktet av et inkassofirma som påstår de driver inn bøter på vegne av myndighetene på Gran Canaria. Samtidig har de fått et troverdig dokument som ser ut til å være fra trafikkmyndighetene på San Bartolome de Tirajana. Boten er på 480 Euro (ca. 3800 kroner) inkludert et påslag fordi det har havnet i inkasso. Alle har fått tilbud om å betale det opprinnelige beløpet på 320 Euro (ca. 2600 kroner) dersom de kan dokumentere at de ikke har mottatt boten tidligere.

- Dette er utrolig frekt og det er lett å la seg lure. Dokumentasjonen og alt virker troverdig, mener Sagedal. – Vi har vært i kontakt med vår søsterorganisasjon RACE, og de har bekreftet at bøtene er falske, fortsetter hun.

Det er ikke lett for forbrukerne å sjekke opp om denne typen krav er gyldige eller ikke. Får man et slikt krav er det flere ting man kan gjøre:
• Har man ikke blitt stoppet av politiet i utlandet eller blitt kontaktet direkte av leiebilfirmaet før kravet kommer i posten – Vær skeptisk!
• Søk på nettet og se om det finnes informasjon om firmaet som påstår de skal inndrive boten eller firmaet som har utstedt boten.
• Er du medlem i NAF – Ta kontakt med våre advokater.
• Er du ikke medlem av NAF kan du kontakte Forbruker Europa.