Tar man med andre uken etter hjulskift i år, viser tallene at problemet med løse hjulbolter er like stort i år som i fjor. Totalt var det 75 bilførere som måtte ha hjelp av NAF på grunn av løse hjulbolter eller at de mistet hjulet under kjøring de to første ukene etter hjulskift.

– Det er avgjørende å skru til hjulboltene med riktig moment. Allerede etter noen få kilometer bør du sjekke at hjulboltene eller mutterne ikke er løse, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF. – Har man trukket til for lite, løsner hjulboltene. Trekker man til for hardt, kan hjulboltene knekke. Å miste et hjul under kjøring kan få fatale konsekvenser.

 

16. – 22. april 2012

(første uke etter hjulskift)

8. – 14. april 2013

(første uke etter hjulskift)

Løse hjulbolter

45

24

Hjul falt av under kjøring

16

7

Knekte hjulbolter under kjøring

6

2

 

Selv om det fra første mandag etter påske er forbudt å kjøre med piggdekk i Sør-Norge og fra 1. mai i Nord-Norge, er det lov å kjøre med piggfrie vinterdekk. Det bør du likevel ikke gjøre. 

– Våre dekktester viser at piggfrie vinterdekk på våt asfalt har dårligere egenskaper enn selv de dårligste sommerdekkene. For trafikksikkerheten er det viktig å ha gode sommerdekk på bilen, slår Jan Ivar Engebretsen fast.

NAF har testet piggfrie vinterdekk i varmegrader og på våt asfalt. Vi fikk følgende bremselengder:

  • Ved 80 kilometer i timen i 6 varmegrader: 10,5 meter lenger bremsestrekning enn sommerdekk
  • Ved 50 kilometer i timen i 20 varmegrader: 14,5 meter lenger bremsestrekning enn sommerdekk

- Dette viser med all tydelighet at varmegradene er vinterdekkenes største fiende. Det er fullt lovlig å kjøre med disse dekkene, men anbefales ikke av hensyn til egen og andres sikkerhet, sier Engebretsen.

Gode dekk er livsviktig. Derfor bør alle sjekke om sommerdekkene er slitte før man legger om. Minimum mønsterdybde er 1,6 millimeter for sommerdekk i følge lovverket. NAF anbefaler minimum 3 millimeter.

- En bil har fire kontaktflater med bakken. Det er en billig livsforsikring å sikre at kontakten er best mulig ved å kjøpe nye dekk, avslutter Jan Ivar Engebretsen.