Det tar 40 sekunder å skrive en kort SMS. I 50 km/t kjører du da mer enn 500 meter uten å fokusere på veien. Dette setter deg selv og ikke minst andre i stor fare.

 

– Akkurat som promillekjørere, tror ikke mobilbrukere at kjøringen blir påvirket av mobilbruken. I trafikken er det dessverre dagligdags å bryte lover og regler som setter andres liv i fare. Én ting er at man bryter loven, men det som er det verste er den totale mangel på risikoforståelse, sier Sagedal.

 

Forskning fra USA viser at bruk av mobiltelefon i bil tilsvarer å kjøre med 0,8 promille. Bare telefonsamtalen alene øker reaksjonstiden med 0,25 sekunder.

 

– Mobiltelefonen blir en stadig større del av våre liv, men når tre av fire sjåfører under 44 år bruker håndholdt mobiltelefon mens de kjører, har vi fått et livsfarlig hverdagsproblem, sier Sagedal.

 

NAF oppfordrer alle bilister til å ta det med ro, senke skuldrene og stresse ned slik at vi alle får en hyggelig førjulstid. Og la mobilen hvile mens du kjører bil.


Fakta:

  • Medlemsbladet til NAFs danske søsterorganisasjon FDM har testet hvor farlig teksting og annen mobilbruk er i bil. Meldingen som ble skrevet på 40 sekunder var en kort melding som på dansk lød: "Hvis du køber aftensmad, henter jeg børn." Meldingen ble skrevet ved skrivebordet. I trafikken vil man kikke litt opp og ned, men testen viser hvor mye oppmerksomhet selv en kort SMS krever. Les mer om testen på naf.no
  • Tre av fire sjåfører under 44 år bruker håndholdt mobiltelefon mens de kjører, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse for NAFs magasin Motor. I tillegg til at folk under 44 år er verstingene i å bruke mobilen ulovlig når de kjører bil, er det også de yngre sjåførene som er minst redde for straff eller muligheten for å bli tatt. Nesten halvparten av undersøkelsens deltakere under 34 år, svarer at politiets bøtemuligheter betyr lite for bruken av mobil.