– Husk å pakke feriebagasjen slik at det største og tyngste ligger nederst og innerst i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

NAF har tidligere gjennomført kollisjonstester med løst vinterutstyr. De viser med all tydelighet hvor livsviktig det er å pakke riktig. Ved en kollisjon i 50 km/t øker vekten på:

  • To par ski fra 10 til 150 kilo
  • To par skistøvler fra 5 til 75 kilo
  • En termos fra 1,5 til 45 kilo

- Mange ulykker får et tragisk utfall fordi lasten inne i bilen ikke er sikret ordentlig. Løse gjenstander som kameraer, dvd-spillere, flasker eller skiutstyr kan være dødelige våpen ved en bråstopp, sier Engebretsen.

Fest med stroppebånd
I tillegg til at de største og tyngste gjenstandene skal ligge nederst og innerst i bagasjerommet, er det viktig å huske å feste dem med stroppebånd. Det gir bilen et lavere og mer trafikksikkert tyngdepunkt, og lasten kommer ikke i bevegelse ved en bråstopp.

De som har kjæledyr med på bilturen må også sikre disse. Beste plassering for en hund er i eget bur i bagasjerommet. En løs hund i baksetet kan komme med en kraft tilnærmet en liten elefant ved en bråstopp.

- Hvis hunden skal være i baksetet, må den festes med egen sele som kan kobles til sikkerhetsselene. Beste plassering av en løs hund er i fotenden på passasjersiden foran, forteller Engebretsen.

Vinterferie er skiferie og mange kjører med skiboks. Boksen på taket tar ikke ubegrenset med vekt.

- Tillat vekt for skiboks med bagasje finner du i vognkortet. Hvis denne informasjonen ikke står i vognkortet, kontakt merkeforhandler, oppfordrer Jan Ivar Engebretsen.

Vær rustet for uvær
Over høyfjellsoverganger kan man bli overrasket av uvær. Da kan bilen snø inne og for ikke å bli eksosforgiftet kan man ikke regne med å ha bilen i gang hele tiden. Husk derfor å pakke varme klær, mat og drikke lett tilgjengelig.

Sjekk bilens tekniske stand før ferien
I vinterferieukene i fjor (uke 8 og 9) rykket NAF Assistanse ut på 5531 oppdrag. De aller fleste skyldtes batteriproblemer. Derfor bør du sjekke bilens tekniske stand før du legger ut på tur. Trenger du hjelp til dette, får du det på et verksted eller et NAF Senter.