Selv om påsken er i april, kan vi forvente oss forskjellige værtyper i fjellet. Har du bil og planlegger en tur til fjells i påsken, er det flere enkle ting du kan gjøre for å unngå biltrøbbel.

– Blir det en drømmepåske så blir det garantert kaldt om natten, og da er det viktig at bilen og ikke minst bilbatteriet er forberedt til det, forteller Engebretsen.

I fjor påske hjalp NAF 4525 bileiere. NAFs kundesenter mottok 14 126 telefoner i samme periode fra nødstilte mennesker; det betyr én telefon hvert minutt.

Sikker kjøring i påsken
NAF har laget 10 bilvettregler for sikker kjøring. Disse er basert på lang erfaring for å hjelpe bilistene i påskeferien.

– Følg bilvettreglene og ta de riktige forholdsreglene. Da er sannsynligheten for å få problemer mye mindre, sier Engebretsen. Han oppfordrer alle bilister til å ta hensyn til brøytemannskaper og beholde plassen i køen. Det er lite tid å spare på å kjøre forbi. Øker du hastigheten fra 80 km/t til 90 km/t over en strekning på 10 kilometer sparer du kun 50 sekunder (se tabell).

NAF arrangerer påskeaksjon for femte året på rad sammen med Statoil Fuel & Retail, ved mange av landets Statoil og Best-stasjoner. Der møter du frivillige ildsjeler fra NAFs lokaldelinger fredag 11. og lørdag 12. april.

- De som besøker oss får tips fra NAFs lokalavdelinger om hvordan man får en trafikksikker og problemfri påsketur. Vi hjelper til med riktig pakking av påskeferiebilen og riktig lufttrykk i hjulene, opplyser Engebretsen.

NAFs 10 bilvettregler:
1. Pakk bilen smartest mulig.
2. Husk varseltrekant og refleksvest.
3. Ta med mat og varme klær.
4. Fyll opp tanken før det er for sent.
5. Ikke glem solbriller og reservenøkkel.
6. Fyll på luft i dekkene.
7. Sjekk batteriet.
8. Fyll på motorolje.
9. Smør låsene med låsolje og dørlistene med silikon.
10. Tenk på hvordan du parkerer.