Det er fort gjort å glemme refleksen når man skal ut i høst- eller vintermørket. Men få tenker på at den kan utgjøre hele forskjellen på om føreren av et kjøretøy ser deg eller ikke.

I høst har NAF testet ulike reflekstyper. Testen viser at refleksvestene gjør det best, og jevnt over gir de 30 prosent bedre synlighet enn refleksbrikker og -bånd. Med vest var NAFs testpersoner synlig på 200 meters avstand, mens samme person uten vest knapt nok var mulig å få øye på før testbilen var fem meter unna.

– Fem meter gir ikke rom for verken å reagere eller styre unna. Selv mindre refleksbrikker og -bånd øker synligheten betraktelig dersom de er riktig plassert på kroppen. I bytrafikk vil eksempelvis et refleksbånd festet rundt leggen eller ankelen, ha bedre effekt enn hvis det er festet på armen, sier Sagedal.

Torsdag 16. oktober markeres den årlige refleksdagen over hele landet. Målet for NAF er å få flere til å bruke refleks. Utviklingen de siste årene har vært positiv, men likevel er det bare én av fire som bruker refleks.

– Ofte tror gående at bilisten ser dem, fordi de selv ser bilen, men slik er det ikke. Det gjelder å få inn refleksbruk som en naturlig del når man skal ut å gå i mørket. Refleks er livsviktig uansett alder, sier Sagedal.

En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren først oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

– Dessverre er det vi voksne som er dårligst på refleksbruk. Ofte husker man på at barna skal ha refleks, men glemmer seg selv. Her har vi alle en jobb å gjøre, sier Sagedal.