Du har kanskje vært vitne til en ulykke eller lest om de beryktede bulkedagene før jul, og tenkt «det skjer ikke meg»?

Julefreden senker seg ikke over trafikken før det faktisk er jul. Før du vet ordet av det befinner du deg i samme stressende situasjon, løper fra butikk til butikk og skulle «bare» forte deg til siste butikk for å kjøpe den siste julegaven. Så smeller det.

Du er ikke alene. I fjor bulket til sammen 4719 nordmenn de fire siste dagene før jul i følge tall fra Finans Norge (FNO). 1657 av disse er ryggeskader og påkjøring av parkerte kjøretøy i perioden 20. til og med 23. desember 2012.

– Pust rolig, vær oppmerksom og sørg for å ha god sikt. Tenk også på hvor du parkerer og rygg bilen på plass. Da kan man unngå å få en ekstra dyr jul, sier Sødal.

Det er også flere som blir påkjørt bakfra i dagene før jul enn normalt. 740 bilister ble truffet i baken av et annet kjøretøy.

– Det er ikke mye som skal til før man har pådratt seg en nakkesleng, selv ved lav fart. Løft blikket, og sørg for at vi alle kommer trygt hjem til jul, oppfordrer kommunikasjonsrådgiveren.

Norske parkeringsplasser er trange
En test utført av NAF sammen med EuroTest tidligere i høst, viser at bredden på nyere biler har blitt betraktelig større, mens parkeringsplassene fortsatt er de samme.

– Dette gir flere plasser, men gir brukeren større utfordringer enn før. I julestria må man være litt ekstra oppmerksom når man skal parkere eller kjøre ut fra en parkeringsplass for å unngå de berømte småbulkene. Vi oppfordrer alle som er på en parkeringsplass til å følge med, si ifra eller ta nummeret på bilskiltet hvis de er vitne til en skade, avslutter Nils Sødal.