Inne i bilen skal det nemlig kun være myke gjenstander. Skal familiens kjæledyr være med på turen, må også de festes med egen sele som kan kobles til bilens sikkerhetsseler i baksetet eller i eget sikret bur i bagasjerommet.

- Mange ulykker får et tragisk utfall fordi lasten inne i bilen ikke er sikret skikkelig. Å pakke skikkelig til en biltur er en absolutt nødvendighet. En takboks er kun for skiutstyr og eventuelt klær. Tillat vekt med bagasje finner du i vognkortet, og skal som regel ikke veie mer enn maksimalt 75 kilo, sier Sødal.

I tillegg skal de største og tyngste gjenstandene ligge nederst og innerst i bagasjerommet. Det viktig å huske å feste dem med stroppebånd.

- Det gir bilen et lavere og mer trafikksikkert tyngdepunkt, og lasten kommer ikke i bevegelse ved en bråstopp. Da får du en trygg kjøretur, forteller kommunikasjonsrådgiveren.

Løse gjenstander flerdobler tyngden
NAF har tidligere gjennomført kollisjonstester med løst vinterutstyr. De viser med all tydelighet hvor livsviktig det er å pakke riktig. Ved en kollisjon i 50 km/t øker vekten på:

• To par ski fra 10 til 150 kilo
• To par skistøvler fra 5 til 75 kilo
• En termos fra 1,5 til 45 kilo

Ta det med ro i juletrafikken
Det er svært lite å tjene på en forbikjøring eller å kjøre raskere enn hva fartsgrensene tillater. På 10 mil sparer du bare 10 minutter ved å øke hastigheten fra 70 til 80 kilometer i timen. På samme distanse sparer du kun 8 minutter ved å øke fra 80 til 90 kilometer i timen.

- Bruk energien på å kjøre trafikksikkert og mer miljøvennlig i stede for å haste avgårde. Lytt til radioen for å få med deg viktige trafikkmeldinger om føreforholdene, oppfordrer Sødal.