– På sommerstid er det mange som velger høye hæler til grillfesten og enkle flip-flops til stranda, men for trafikksikkerheten er det uvettig. Dårlig fottøy gir liten kontakt med pedalene og kan henge fast i gulvmattene, sier Marlene Engan, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Tallene stammer fra en spørreundersøkelse YouGov gjennomførte for det britiske forsikringsselskapet Sheila’s Wheels for en tid tilbake. Forsikringsselskapet retter sin virksomhet i størst grad mot kvinner.

- Selv om dette var en britisk undersøkelse, vet vi av erfaring at resultatene kan være tilsvarende for norske, kvinnelige bilførere, sier Engan.
Her er noen tall fra undersøkelsen der kvinnene har svart:
• 80 prosent velger stil fremfor sikkerhet på fottøyet.
• 33 prosent har kjørt med flip-flops.
• 23 prosent gidder ikke å skifte til bedre egnet fottøy når de skal kjøre bil.
• 18 prosent har kjørt bil barbent.
• 10 prosent har kollidert eller nesten-kollidert som følge av at dårlig fottøy har falt av eller ramlet under pedalene mens de har kjørt.
• 17 prosent har et par ”kjøre-sko” liggende i bilen.
• 63 prosent ga uttrykk for at de ønsket råd om korrekt fottøy til bilkjøring.

Det er overraskende at så mange kvinner velger å utsette seg selv og andre for trafikkfare ved å velge helt feil sko eller ingen sko i det hele tatt, når de skal kjøre bil.

- Fottøy som gjør at du ikke har en konstant, trygg og rask kontakt med pedalene svekker dine egenskaper som sjåfør og kan få fatale konsekvenser. I det øyeblikket det skjer noe er det viktig at skoen følger med fra gass til brems - om ikke skoen gjør det, kan den henge fast i gulvmattene eller pedalene. Ha ett par sko liggende bak i bilen og bytt til disse, uansett om du er kvinne eller mann, sier Engan.

Hun råder alle til å bruke sunn fornuft og tenke seg om før de setter seg bak rattet. Å skifte sko tar bare noen få sekunder, det bør alle ta seg tid til før de starter motoren. Å kjøre barbent er heller ikke et alternativ. Selv en liten stein kan utløse refleksen hvor du trekker til deg foten, i stedet for å trykke den normalt ned.

- Gode kjøresko er flate, har elastisk såle og sitter tett og godt rundt foten. Vær oppmerksom på at noen joggesko har så tykk såle og klumpete fasong at heller ikke den er særlig godt egnet til bilkjøring, avslutter Marlene Engan.