Bildeling har eksistert lenge, men har vært for spesielt interesserte. Det er det ikke lenger. Og ikke nok med det, nå tar delingen andre former enn tidligere. Du som privatperson kan leie ut bilen din på egen kjøl akkurat som mange gjør med hus og leiligheter. Det er god utnyttelse av bilparken. Våre privatbiler står stille mesteparten av døgnet, så hvorfor ikke dele på bilen til de som har behov? Derfor har NAF fått på plass en medlemsfordel med Nabobil.no som på en trygg måte lar privatpersoner leie eller leie ut bilene sine. Dette er et steg for NAF og ikke minst dere medlemmer, inn i delingsøkonomien som kommer til å bli sentral i årene som kommer.

Usikkerhet om bilkjøp

Tradisjonelt har det å eie bilen sin vært en selvfølge. Dette utfordres også nå. Aldri har det vært mer uoversiktlig å kjøpe seg bil, og er det egentlig så lurt å kjøpe den. Når er en elbil bra nok for meg, spør du deg kanskje? Og når vil el og hydrogen ta over for bensin og diesel? Mange analyser tilsier at det ikke er lenge til det skjer. Denne usikkerheten gjør at mange nå velger å lease seg en bil i påvente bedre batterier og utvikling av teknologi. 

Blir det naturlig å eie sin egen bil?

Ser vi enda lenger frem så kan det å eie sin egen bil antagelig bli for de få, i hvert fall i byene våre. Med selvkjørende nullutslippsbiler blir de fleste av oss abonnenter på transportløsninger. Vi står antakeligvis overfor det største skiftet innen transport siden bilen tok over for hest og kjerre. Som abonnenter av transport vil vi dele på det meste. Bilene blir felles i tillegg til andre kollektive transportmidler. Vi blir kjørt rundt uten fører og det beste av alt; dette vil skje uten ulykker.  

Fremtiden er deling og bedre mobilitet

Alt dette høres kanskje fjernt ut, men det er nærmere enn vi klarer å ta inn over oss. Delingsøkonomien er allerede på plass og utfordrer de tradisjonelle tjenestene i samfunnet vårt. Noen av oss har tatt steget med å leie ut bilen til andre, og kanskje i tillegg leie en varebil eller lignende av en i nabolaget. Bare det er et stort steg slik vi har vokst opp. Men det å ikke eie bilen sin og for ikke å snakke om, ikke kjøre bilen, er nok en fjern tanke for de fleste som er voksne i dag. Det er altså ikke så langt unna som det høres ut til, og for de som vokser opp nå vil denne fremtiden være naturlig, særlig i byene. De vokser opp med apper på smart-telefonen som serverer tjenester på transport og det meste man trenger i hverdagen, så hvorfor ikke abonnere på en bil når man trenger det i tillegg. Friheten ved å eie egen bil kan forsvinne, men utvikles tjenestene riktig kan både friheten og mobiliteten bli bedre.

Vi må alle ta inn over oss dette fremtidsbildet. Derfor jobber NAF både for å være relevante for medlemmene slik verden ser ut i dag, samtidig som vi orienterer oss mot fremtidstrendene for å hjelpe og kjempe for dere inn i delingsfremtiden.