Den aldrende varebilen til Peter er et attraktivt utleieobjekt for folk i Osloområdet som trenger den til møblene fra IKEA, henting av ved eller kjøring av avfall til gjenbruksstasjonen. Og det fine for utleier Jacobsen er at han tjener inn mesteparten av bilholdet sitt på dette. 

Vi bestemte oss for å ta en prat med Peter, for som det heter i fjellvettreglene «lytt til erfarne fjellfolk», så kan det være verdt å lytte til erfarne nabobilister også!

Ikke start med for høy leiepris

Du her en del erfaring med å leie ut bilen din til andre, Peter. Har du noen gode tips til de som vurderer å leie ut bilen sin gjennom Nabobil.no?

– Ikke start med for høy leiepris. Sjekk hva andre biler av samme type leies ut for. Etter hvert kan du kanskje øke prisen noe om du har stor etterspørsel, svarer utleier Jacobsen.  

Andre gode tips fra den erfarne nabobilisten er:

  • Sett deg også litt inn i Nabobils vilkår. 
  • Gjør som leietakerne; ta bilder av bilen når leietaker kommer for å hente og gjør det samme ved innlevering. Det er ikke sikkert du oppdager eventuelle skader med én gang og da er det kjekt å ha noen bilder å sammenligne med. 
  • Nye utleiere kan med fordel også prøve å leie en bil, den vet best hvor skoen trykker, den som har den på.

Enklere å leie ut en brukt bil

Bilen din er jo en aldrende sliter. Hadde du leid ut bilen like mye hvis du hadde hatt en nyere bil?

– Ja, det er et godt spørsmål. Det kommer nok an på hva bilen hadde kostet meg. En varebil av min type er ikke verdens dyreste bil. Men svaret mitt blir nok at jeg ikke ville ha leid ut hvis varebilen var splitter ny. Det blir fort riper og skitt i en varebil for folk frakter alt fra jord til planker med spiker i, og var jeg spesielt nøye ville jeg ventet til jeg selv hadde fått nok riper.

Er det mye styr med klargjøring av bilen før utleie?

– Nei, ikke veldig. Jeg synes av og til at bilen ikke er ren og pen nok innvendig, men leierne aksepterer det helt greit. De skal som regel bare flytte noen kasser, hente et spisebord, kjøre ved eller dra på gjenbruksstasjonen. Da er man ikke så nøye på om bilen er strøken inni, slår Peter fast.

Saken fortsetter under bildet

Få skader

Har det blitt noen skader av betydning når du har leid ut bilen din? 

– Jeg vil ikke si det har vært noe særlig med skadetilfeller. Jeg har leid ut bortimot 80 ganger nå og det eneste jeg kan sette fingeren på er en uheldig stakkar som brakk nøkkelen. Det gikk også helt greit å fikse, men litt plunder og heft var det, svarer den blide utleier.

– Nylig fikk jeg tre små bulker innvendig i varerommet. Dette er noe man må regne med kan skje og det betyr ikke all verden, men jeg håper det dekkes av Nabobil.no-forsikringen. Nå får jeg i hvert fall testet ut forsikringen, sier Jacobsen.

Mulig NAF-medlemmer får en liten rabatt

Du har jo holdt på med dette over en tid, og nå har din arbeidsgiver NAF inngått avtale med Nabobil.no. Vil du legge vekt på at en som ønsker å leie bilen din er NAF-medlem?

– Det blir morsomt å se om jeg får noen forespørsler fra andre NAF-medlemmer. Jeg vil helt klart tenke at et NAF-medlem er noe mer forsiktig i bruken og kjenner til hva det å eie bil innebærer. Jeg tror ikke jeg kommer til å gjøre stor forskjell på om en leier er medlem eller ikke, men kanskje gir jeg litt rabatt til et NAF-medlem, humrer Jacobsen.

Leier du selv bil av andre nabobilister?

– Ja! Jeg fikk trøbbel med eksosanlegget forleden, så da leide jeg en flott Golf GTI av hybridtypen. Det var morsomt å kjøre en nymoderne bil med alskens knapper og instrumenter. Du vet, jeg har jo så gammel bil at jeg leter etter choken hver gang jeg skal starte. I dag er bilene helt annerledes enn for 15 år siden og det er gøy å prøve noe nytt, avslutter Peter Jacobsen.