Det er varmt, det er kø og spanjolen snakker dårlig engelsk. Barna maser og vil bade. Du vil ha en problemfri ferie. Forsikring? Ja, tenk om noe skulle skje? 

Det er en jungel av både seriøse og useriøse aktører som driver med leiebiler i land nordmenn liker å feriere i, og kaoset blir komplett når du får tilbud om å velge forsikring: Skal du ha Smart Cover, Super Cover, Super Cover Plus, Protection Plus eller kanskje Premium? 

- Vår undersøkelse viser at egenandelsforsikring, kalt super-CDW på fagspråket, er unødvendig dyrt. I Spania kan leiebilen bli over dobbelt så dyr, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.

Undersøkelsen viser for eksempel at prisen med de “beste” tilleggsforsikringene hos aktører som Sixt, Hertz og Avis blir mellom 34 og 113 prosent dyrere enn om du velger standard-forsikringen.

Du kan spare over 6000 kroner

Undersøkelsen tar utgangspunkt i likt reisetidspunkt, avreisested, type leiebil og drivstoffpolitikk og en leieperiode på to uker.

- Prisen med beste tilleggsforsikringene hos Sixt øker faktisk med over 3700 kroner, og hos Hertz er det enda verre. Der går prisen opp over 6300 kroner om du skal ha egenandelsforsikring, personforsikring og premium veihjelp, sier Sødal.

Enda mer sjokkerende blir det av at mange nordmenn er dekket for forsikringene som tilbys. Har du for eksempel NAF-medlemskap med veihjelp har du egenandelsforsiking inkludert - i tillegg til veihjelp over hele Europa.

Tryggere bilferie med NAF!

Vi gir deg veihjelp i hele Europa. Du får hjelp uansett årsak, også når du leier bil. Få også rabatter på overnatting, leiebil og opplevelser.

Bli medlem i dag

Såkalt personforsikring er som oftest dekket av reiseforsikringen din. Det er også verdt å sjekke om reiseforsikringen din også dekker egenandelsforsikringen.

Sødal understreker at han ikke fraråder forsikring, men mener mange kan spare penger på å vite mer om hva de allerede er dekket for.

- Vurder gjerne forsikringene som går på skade av hjul og vindu. NAFs egenandelsforsikring dekker skade på hjul, men ikke vindu, forteller Sødal.

Forutsetninger for sammenligningen:

NAF har tatt utgangspunkt i flyplassen på Malaga, et av de mest populære stedene på Costa del Sol. Ifølge SSB er Spania det mest populære utenlandske reisemålet for nordmenn.

Under ser vi priser per 14. mars 2018 ved forhåndsbestilling av leiebil i to uker fra tirsdag 19. juni til tirsdag 3. juli. Vi har valgt billigste bil med følgende forutsetninger: 5 seter, 5 dører, plass til minst to store vesker/kofferter, klimaanlegg og drivstoff. Vi har ikke hensyntatt "ung sjåfør-gebyr", men oppgir dette i tabellen under.

Sixt:

Pris uten tilleggsforsikringer: 5552 kroner
Pris med beste tilleggsforsikring: 9288 kroner

Egenandelforsikring: ca. 1550 kroner
Roadside Protection: ca. 600 kroner
Personforsikring: ca. 750 kroner
Tyre and Windscreen Coverage: ca. 500 kroner 

Depositum: Opptil tre ganger leiesummen.
Egenandel: Sixt oppgir en egenandel på ca. 7000 kroner på standardforsikringen. Ung sjåfør-gebyr: Må påregnes om du er under 23 år.

Hertz:

Pris uten tilleggsforsikringer: 5416 kroner
Pris med beste tilleggsforsikringer: 11 803 kroner

Super Dekning (egenandelforsikring): 3993 kroner
Personforsikring: 1559 kroner
Premium veihjelpsservice: 835 kroner

Depositum: Minimum 2000 kroner.
Egenandel: Varierer på biltype, men oppgir en egenandel på ca. 10 000 kroner på valgt biltype om du velger standardforsikringen.
Ung sjåfør-gebyr: Må påregnes om du er under 25 år. For to uker er gebyret på ca. 3000 kroner (158 euro per uke). Merk også at Hertz i Spania har en aldersgrense på 21 år, og 23 år på enkelte biltyper.

Avis:

Pris uten tilleggsforsikringer: ca. 8900 kroner
Pris med beste tilleggsforsikring: ca. 12000 kroner

Super Cover (egenandelforsikring): ca. 2400 kroner
Super Cover Plus (egenandelforsikring + veihjelp): ca. 3000

Depositum: Minimum 1000 kroner.
Egenandel: Avis oppgir en egenandel på ca 12 000 kroner på standardforsikringen. Ung sjåfør-gebyr: Må påregnes om du er under 25 år, prisen ligger på ca 2800 kroner. Merk også at Avis i Spania har en aldersgrense på 21 år, krever at du har hatt førerkort i ett år, og at enkelte biltyper har høyere aldersgrense.

Europcar:

Pris uten tilleggsforsikringer: 5081 kroner
Pris med beste tilleggsforsikring: 9380 kroner

Protection Plus (egenandelforsikring): 1610 kroner
Premium(egenandelforsikring + personforsikring): 4299 kroner
Veihjelp: 893 kroner
Windscreen, lights and tire protection: 671 kroner

Depositium: 2800 kroner.
Egenandel: Ikke oppgitt.
Ung sjåfør-gebyr: Er du under 25 år må du betale 2066 kroner ekstra.

Budget:

Pris uten tilleggsforsikringer: ca. 7000 kroner
Pris med beste tilleggsforsikring: fra 10000 til 17000 kroner*

Super Damage Waiver (egenandelsforsikring): 1800-6000 kroner
Super Theft Protection: 1500-4000 kroner

Depositum: Må påregnes, men Budget oppgir ikke sum.
Egenandel: Ikke oppgitt.
Ung sjåfør-gebyr: Må påregnes om du er under 25 år, prisen ligger på opptil 3400 kroner.

* Budget opererer bare med estimater som varierer fra valgt modell og lokasjon, og gir ved forhåndsbestilling på egne nettsider ingen informasjon om sluttsummen om man velger tilleggsforsikring.

Egenandelsforsikring inkludert i medlemskapet

NAF-medlemskap med veihjelp inkluderer egenandelsforsikring for leiebil (super CDW) i hele Europa. Slik at du kan takke nei til dyre ekstraforsikringer og spare mye penger. NAF Veihjelp dekker egenandel opp til 20.000 kroner som er nok til å dekke egenandelen for de fleste leiebiler. Les mer om dekninger her.

Et NAF-medlemskap med veihjelp gir deg gratis veihjelp og nøkkelforsikring i hele Europa. Det er ingen egenandel, og du ringer til en norsk alarmsentral som hjelper deg og organiserer det praktiske. Så slipper du å forholde deg til lokale bilbergerne og de språkbarrierene (og utgiftene) det kan medføre.

Vær varsom!

Vær skeptisk til ukjente firmaer om du leter etter leiebil på søkemotorer hos Finn.no, Expedia eller Booking.com. Et bra tips er å gjøre et søk på Google på firmanavnet. Eksempelvis gir et søk etter selskapet Goldcar en rekke negative resultater. Også Firefly har mange dårlige tilbakemeldinger fra kundene sine.