- Det går unødvendig mye penger ut av vinduet når nordmenn booker leiebil, konstaterer kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal. 

Årsaken er at vi kjøper ekstra leiebilforsikring uten å vite at vi trolig allerede er forsikret. Dessuten er det også inkludert i NAF-medlemskapet.

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Bli medlem i dag

- Veldig mange velger å tegne ekstra forsikring for å unngå høy egenandel dersom uhellet inntreffer, og jeg forstår at det virker fristende for å få en problemfri ferie, men har de for eksempel medlemskap i NAF med veihjelp, er det allerede inkludert, sier Sødal.

En del kredittkort har dette dekket som en del av reiseforsikringen, men langt ifra alle. Dette må du derfor sjekke opp.

Kan bli dobbelt så dyrt

Ønsker du å finne den billigste leiebilen bør du være varsom, for dette er et marked fylt med useriøse aktører. Du bør undersøke om leiebilselskapet du har funnet et godt tilbud fra har et godt rykte. Dette kan du for eksempel sjekke ved å søke på selskapets navn på Google.

Forbrukerrådet har tidligere testet synligheten av forsikringsordningene til leiebilselskapene og konkludert med at enkelte tåkelegger prisene ved bestilling på nett.

NAF har også gjort en undersøkelse som viser at leiebilen raskt kan bli over dobbelt så dyr ved å si ja til ekstraforsikringene.

- Ofte kan det være ekstra trygt å leie av en av de store og seriøse aktørene i markedet. Som NAF-medlem har du også ekstra gode betingelser hos Hertz, sier Sødal.

Tryggere bilferie med NAF!

NAF gir deg veihjelp i hele Europa, uansett årsak, også når du leier bil.

Bli medlem i dag

Kan ringe til norsk alarmsentral - også med leiebil

Sødal forteller at det er mange NAF-medlemmer (med veihjelp) som ikke vet at medlemskapet følger deg som person, og ikke bilen din. Derfor - når du har trøbbel med leiebilen i utlandet, kan du ringe til en norsk alarmsentral.

- Det er mange som setter pris på å kunne forholde seg til en kyndig, norsk stemme midt i det kaoset et bilhavari kan være. Alarmsentralen vår håndterer alt det praktiske, og du slipper å forholde deg til lokale bilbergere og språkbarrieren det ofte medfører, sier Sødal.

Har du NAF-medlemskap med veihjelp får du gratis hjelp i hele Europa, og siden det også inkluderer egenandelsforsikring blir de fleste “superforsikringene” som oftest overflødige.

Oversikten over forsikringene

Under finner du en oversikt over forsikringsordningene med våre vurderinger. Du må selv vurdere hvilke forsikringer du har fra før.

Egenandelsforsikring
Dette kan du allerede være dekket for om du har en god reiseforsikring, har betalt leiebilen med kredittkort med egenandelsforsiking eller har NAF-medlemskap med veihjelp. Er du ikke dekket fra før, bør du vurdere dette siden flere leiebilselskaper opererer med høy egenandel.

Kasko- og ansvarsforsikring
Dette er alltid inkludert i Europa, og utvidede kaskoforsikringer kan være uforholdsmessig dyre.

Hjul- og vindusforsikring
Vurder gjerne forsikringene som går på skade på hjul og vindu, men vær klar over at de kan være unødvendig dyre. NAFs egenandelsforsikring dekker skade på hjul, men ikke vindu (glasskade).

Tyveriforsikring
Dette dekkes normalt enten av standardforsikringen til leiebilen (tyveri av bil) eller reiseforsikringen din (tyveri av eiendeler fra bil). Undersøk gjerne om du allerede er dekket.

Personlig ulykkesforsikring/personforsikring
Du har sannsynligvis samme dekning i reiseforsikringen din. Disse forsikringene er som regel uforholdsmessig dyre. Undersøk om du allerede er dekket før du vurderer dette.

Veihjelp
Veihjelp kan være nyttig om du ikke allerede har NAF-medlemskap med veihjelp, som gir deg hjelp til leiebilen i hele Europa. Enkelte av leiebil-aktørene NAF har sjekket oppgir en kostnad på opptil 4000 kroner for inntauing av kjøretøy. 

Utvidet ansvarsforsikring i USA
Såkalt Supplemential Liability Insurance (SLI) sikrer deg mot søksmål. Kan være god å ha.