- Det går unødvendig mye penger ut av vinduet når nordmenn booker leiebil, konstaterer kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal. 

Årsaken er at vi kjøper ekstra leiebilforsikring uten å vite at vi trolig allerede er forsikret. Dessuten er det også inkludert i NAF-medlemskapet.

- Veldig mange velger å tegne ekstra forsikring for å unngå høy egenandel dersom uhellet inntreffer, og jeg forstår at det virker fristende for å få en problemfri ferie, men har de for eksempel medlemskap i NAF med veihjelp, er det allerede inkludert, sier Sødal.

En del kredittkort har dette dekket som en del av reiseforsikringen, men langt ifra alle. Dette må du derfor sjekke opp.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon

Kan bli dobbelt så dyrt å leie bil

Ønsker du å finne den billigste leiebilen bør du være varsom, for dette er et marked fylt med useriøse aktører. Du bør undersøke om leiebilselskapet du har funnet et godt tilbud fra har et godt rykte. Dette kan du for eksempel sjekke ved å søke på selskapets navn på Google.

Forbrukerrådet har tidligere testet synligheten av forsikringsordningene til leiebilselskapene og konkludert med at enkelte tåkelegger prisene ved bestilling på nett.

I 2018 gjorde NAF en undersøkelse som viser at leiebilen raskt kan bli over dobbelt så dyr ved å si ja til ekstra leiebilforsikringer.

- Ofte kan det være ekstra trygt å leie av en av de store og seriøse aktørene i markedet. Som NAF-medlem har du også ekstra gode betingelser hos Hertz, sier Sødal.

Tryggere bilferie med NAF!

Vi gir deg veihjelp i hele Europa. Du får hjelp uansett årsak, også når du leier bil.

Bli medlem i dag

Få hjelp av norsk alarmsentral - også med leiebil

Sødal forteller at det er mange NAF-medlemmer (med veihjelp) som ikke vet at medlemskapet følger deg som person, og ikke bilen din. Derfor - når du har trøbbel med leiebilen i utlandet, kan du ringe til NAFs norsktalende alarmsentral.

- Det er mange som setter pris på å kunne forholde seg til en kyndig, norsk stemme midt i det kaoset et bilhavari kan være. Alarmsentralen vår håndterer alt det praktiske, og du slipper å forholde deg til lokale bilbergere og språkbarrieren det ofte medfører, sier Sødal.

Har du NAF-medlemskap med veihjelp får du gratis hjelp i hele Europa, og siden det også inkluderer egenandelsforsikring blir de fleste “superforsikringene” som oftest overflødige.

Oversikten over leiebilforsikringene

Under finner du en oversikt over forsikringsordningene med våre vurderinger. Du må selv vurdere hvilke forsikringer du har fra før.

Egenandelsforsikring

Dette kan du allerede være dekket for om du har en god reiseforsikring, har betalt leiebilen med kredittkort med egenandelsforsiking eller har NAF-medlemskap med veihjelp. Er du ikke dekket fra før, bør du vurdere dette siden flere leiebilselskaper opererer med høy egenandel.

Kasko- og ansvarsforsikring

Dette er alltid inkludert i Europa, og utvidede kaskoforsikringer kan være uforholdsmessig dyre.

Hjul- og vindusforsikring

Vurder gjerne forsikringene som går på skade på hjul og vindu, men vær klar over at de kan være unødvendig dyre. NAFs egenandelsforsikring dekker skade på hjul, men ikke vindu (glasskade).

Tyveriforsikring

Dette dekkes normalt enten av standardforsikringen til leiebilen (tyveri av bil) eller reiseforsikringen din (tyveri av eiendeler fra bil). Undersøk gjerne om du allerede er dekket.

Personlig ulykkesforsikring/personforsikring

Du har sannsynligvis samme dekning i reiseforsikringen din. Disse forsikringene er som regel uforholdsmessig dyre. Undersøk om du allerede er dekket før du vurderer dette.

Veihjelp

Veihjelp kan være nyttig om du ikke allerede har NAF-medlemskap med veihjelp, som gir deg hjelp til leiebilen i hele Europa. Enkelte av leiebil-aktørene NAF har sjekket oppgir en kostnad på opptil 4000 kroner for inntauing av kjøretøy. 

Utvidet ansvarsforsikring i USA

Såkalt Supplemential Liability Insurance (SLI) sikrer deg mot søksmål. Kan være god å ha.