NAFs medlemsmagasin Motor har testet 12 piggdekk og åtte piggfrie dekk i årets store vinterdekktest. Testen er et samarbeid mellom Motor, Aftonbladet, finske Tekniikan Mailma og Auto Revue i Russland, og gjennomføres på et spesialanlegg i Finland

 – Er du glad i livet styrer du unna de aller billigste «Kina-dekkene». De pengene du sparer, kan koste deg eller andre du møter dyrt, sier redaksjonssjef Rune Korsvoll i Motor. Han har i en årrekke vært med på Motors dekktester.

Topp tre blant piggdekkene 2015:

Topp tre blant piggfrie dekk 2015:

Ikke la deg lure av navnet

Blant piggdekkene er det kinesiske Linglong Green Max Winter Grip som havner på en jumboplass.

– Ikke la deg lure av navnet Max Winter Grip. Grepet på snø og is er dårlig. Du finner faktisk piggfrie dekk som er bedre på is en dette, sier Rune Korsvoll.

Blant piggfrie dekk havner Nankang Ice Activa på sisteplass.

– På snø er situasjonen mye av den samme. Sidegrepet er dårlig, noe som gjør at kjøringen føles utrygg. Heller ikke på våt asfalt er prestasjonene av de beste. Nankang klarer rett og slett ikke å konkurrere med de beste under tøffe, norske vinterforhold, oppsummerer Motors redaksjon.

Pigg fortsatt sikrest på is

Det sikreste dekkene på is er fortsatt de mest kostbare piggdekkene fra Nokian, Continental og Hankook.

Nye piggdekk taper heller ikke egenskapene fortere enn piggfrie dekk mer.

På snø er forskjellene mellom piggfritt og piggdekk adskillig mindre, og noen av de piggfrie dekkene presterer bedre enn piggdekk i enkelte disipliner.

Dessuten har piggfrie dekk et komfortnivå piggdekkene ikke er i nærheten av.

Sparte penger blir fort dyrt

Motor mener man bør styre unna de billigste dekkene som kommer dårligst ut.

– Vi advarer mot å kjøpe dem. Sparer du 1000 eller 1500 kroner på dekk-kjøpet går dette fort opp i røyk om du mister grepet og kolliderer eller i verste fall skader deg eller andre, påpeker Rune Korsvoll.

Mange av våre følgere på Facebook spør om dekktestene er nøytrale. Og det er de, forsikrer Motor. I årets dekktest presenterer vi spørsmål og svar om dekktesten.