MC-hjelmer skal være testet og godkjent for salg i Norge, Sverige og i andre europeiske land. Men testen som nylig er gjennomført viser at tre av hjelmene fra butikkhyllene i Norge ikke oppfyller sikkerhetskravene. Dette er første gang MC-hjelmer testes med rotasjonsskader.

- Det er skremmende at det finnes hjelmer på markedet som ikke klarer godkjenningskravene, sier Petra Holmlund, informasjonsansvarlig for Sveriges Motorsyklister.

Det har vært en 10 prosent økning på drepte MC-førere i trafikken fra 2016 til i år. NAF MC melder at testresultatene er svært skuffende, og videre at motorsyklkister bør velge hjelm med omhu.

Hjelmene som ikke oppfyller de europeiske godkjenningskravene er Caberg Duke ll, VCAN V210 og Schubert. Jula, forhandler av VCAN V210 tar testen alvorlig og har stoppet salget av hjelmen. Caberg vil ikke kommentere resultatene foreløpig, mens Schubert melder at de er svært overrasket og viser til at hjelmen er godkjent etter gjeldende standarder.

- Når det gjelder alvorlige hodeskader generelt så skyldes minst 65 prosent av skadene rotasjonsbelastning. Dette burde komme inn i standarden eller godkjenningskravene for MC-hjelmer, sier Svein Kleiven, professor i neuronik ved KTH i Sverige.

Ingen av de testede hjelmene har ekstra beskyttelse mot hoderotasjon i utgangspunktet.

Hele saken på naf.no: https://www.naf.no/forbrukertester/test-av-utstyr/test-av-hjelmer-for-motorsykkel/