Det kan være store penger å spare på å være medlem i NAF – ikke minst når du trenger juridisk hjelp eller bilteknisk ekspertise. Det er det også mange nordmenn som benytter seg av årlig.

Trenger advokathjelp

Totalt hjalp NAF 33 000 medlemmer med teknisk juridisk rådgivning i fjor. Dette er en liten nedgang fra 2018, da det var hele 40 000 medlemmer som fikk hjelp.

– Av disse henvendelsene gikk ca. 4000 videre til bistand hos en av advokatene våre. Dette er en økning på 1000 saker fra 2018, forteller NAF-advokat Vigdis Svennungsen.

– Det vil si at det kan se ut til at de henvendelsene som kommer inn er mer kompliserte enn tidligere og at det derfor i større grad er behov for advokatbistand, legger hun til.

NAF-advokat, Vigdis Svennungsen, oppfordrer alle til å være nøye med kontrakt ved kjøp eller salg av bil.

Skriv kontrakt

Omtrent halvparten av sakene som går videre til advokat gjelder problemstillinger knyttet til kjøp og salg av bil. Andre store kategorier er klager på verkstedoppdrag, forsikring- og erstatningssaker, samt straffesaker knyttet til bilbruk som for eksempel fartsovertredelser, kjøring mot rødt lys, og lignende. Rene biltekniske spørsmål har også hatt en god økning. 

– Siden så mange av våre saker gjelder problemer knyttet til kjøp og salg av bil, er vårt råd alltid å skrive en kontrakt, gjerne NAFs digitale kjøpekontrakt, forteller Svennungsen.

NAFs digitale kontrakt ble lansert i april i fjor, og er allerede brukt av over 30 000 brukere.

– Videre er det viktig å sjekke heftelser, samt undersøke og helst prøvekjøre bilen. Ta gjerne en NAF-test på den før kontrakten signeres også, legger hun til.

Svennungsen erfarer også at det ved salg av bil, kunne mange konflikter vært unngått – om selger hadde vært mer nøktern i sin beskrivelse av bilen ved annonsering og i sine svar på spørsmål fra potensielle kjøpere.

Viktig sjekkliste før kjøp

Før kontrakten er det også mye du bør sjekke grundig før du slår til på drømmebilen. Som kjøper har du undersøkelsesplikt. Da bør du gå gjennom denne lista før du skriver kontrakt og kjøper bilen:

  • Prøvekjør bilen. Benytt gjerne NAFs sjekkliste for prøvekjøring.
  • Undersøk bilen på et verksted eller et NAF-senter.
  • Sjekk at bilen ikke har heftelser i Brønnøysundregisteret. Det er ikke uvanlig at en bil har dette. Finn ut hva du gjør hvis bilen har heftelser.
  • Sjekk at vognkort og bil samsvarer. Se for eksempel om understellsnummeret i vognkortet stemmer med det som står på bilen.
  • Se i serviceheftet. Her får du god oversikt over historikken på arbeid som er utført, og om den har blitt jevnlig fulgt opp med servicer.
  • Sjekk at selgeren er den virkelige eieren av bilen ved å kontrollere at navnet på eieren er den samme som i vognkortet.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon