I juli og august har NAF hjulpet 725 bilister som har fylt feil på tanken eller gått tom for drivstoff. 597 av disse fylte bensin på dieselbilen. Siden økningen i antall dieselbiler kom fra 2007, har feilfyllinger vært økende. Det skjer også fler feilfyllinger i sommermånedene enn ellers i året. I snitt har vi fraktet 10 biler hver dag til verksted.

Kan føre til store kostnader
Det mange folk ikke vet er at bensin kan gjøre store skader på en dieselmotor og reparasjonskostnadene kan bli høye. Særlig hvis bilisten ikke merker at man har fylt feil og kjører videre kan skadene komme på flere titallstusen kroner. Så hva du enn gjør, hvis mulig, ikke start bilen – dytt den bort fra pumpa!

Er du NAF-medlem er ikke hjelpen langt unna. Du trenger nemlig hjelp til å frakte bilen til verkstedet for å få tømt og rengjort bilen for bensin på forsvarlig og lovlig vis.

Kan dekke feilfylling
NAF har hørt om reparasjoner på over 70.000 kroner etter feilfylling. Akkurat dette opplevde et av våre medlemmer i sommer. Etter tanking kjørte medlemmet i god tro videre med bensin på dieselbilen. Like etterpå var det brått stopp. Kostanden for fem kjørte kilometer ble på hele 13 210 kroner per kilometer. Heldigvis for medlemmet dekket forsikringen uhellet, og forsikringsselskapet tok verkstedregningen på 66 000 kroner, minus 6 000 kroner i egenandel.

Eiere av bensinbiler er heller ikke feilfrie
I de to siste sommermånedene har også 29 bilister fylt diesel på bensintanken. Feilfylling av diesel på bensinbiler skulle ideelt sett ikke gått da dieselpistolen er større enn tankhullet på en bensinbil, men det er utrolig hva man kan klare. Har du kjørt videre er ikke uhellet like skadelig som på en dieselbil. Da kreves det kun en totalrenovering av drivstoffanlegget som kan koste noen tusenlapper, og i verste fall en ny katalysator.

I tillegg har NAF berget 99 personer som har gått tom for drivstoff i juli og august.

Fyll drivstoff på tirsdager
En stadig større del av drivstoffhandelen skjer på fredager da mange reiser bort,  og på søndager og mandager da prisen er noe lavere enn ellers i uka, før prisen går opp igjen mandag formiddag. Da er folk minst oppmerksomme og kanskje mest stresset også. For etter at prisen har gått opp igjen på mandager våkner bilistene opp. Tirsdager har nær halvparten så mange feilfyllinger som mandager, viser NAFs nyeste statistikk for feilfylling.