– Vi tester ulike kjølebokser for at forbrukerne kan gjøre et godt valg før sommerferien, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Kobles til 12-voltuttaket

Felles for de fem boksene i testen er at de kan kobles til bilens 12-voltsuttak. To av boksene leveres med 230-voltsadapter slik at de kan kobles på strømnettet. De tre andre må man kjøpe adapter i tillegg og det koster 2-300 kroner.

Kjølingen tar tid

Kjøleeffekten er det viktigste elementet i NAFs test. Alle boksene i testen trenger flere timer på å kjøle seg ned til kjøleskapstemperatur.

- Testvinneren fra Carwise er best på kjøling. Selv denne bruker hele tre timer på senke temperaturen med 9,5 grader. Dette viser at det tar tid å få kjøleboksene kalde, sier Sødal.

Ha boksen på en sikker plass

Alle boksene hadde lange nok ledninger til at de kan plasseres på benplassen ved baksetet. Skal man ha boksene i bagasjerommet og ikke har 12-voltsuttak der, må man kjøpe skjøteledning.

En kjøleboks på 20 kilo vil i en kollisjon i 50 kilometer i timen komme forover med en kraft tilsvarende et halvt tonn. Så boksen må settes på gulvet i bilen eller aller helst i bagasjerommet.