Brytningstiden vi er inne i skaper mye forvirring og usikkerhet blant våre medlemmer og norske bilkjøpere. Hva skal jeg velge er det store spørsmålet? Faktum er at om bare åtte år skal det kun selges nullutslippsbiler i Norge. Etter 2025 er det bare bruktbiler som vil ha forbrenningsmotor. Men når er det lurt å kjøpe en elbil?

- Her er det ingen fasitsvar, men om et par-tre år vil det komme gode familiebiler som går på strøm. I dag er det bare Tesla, men den blir for dyr for mange, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Tenk nytt om bileierskap

I denne ventetiden er det lurt å tenke i nye baner. Må vi ha to biler? Kan vi klare oss med en mindre elbil og leie bil ved behov? Skal vi lease til utvalget av nullutslippsbiler blir større? Behovene er ulike blant folk, og det er spesielt forskjell på en som bor i et byområde og en som bor mer landlig til. 

- Det er fullt mulig å klare seg med en mindre elbil i byene våre for å få hverdagen til å gå opp, mener Inger Elisabeth Sagedal. – Da er det genialt å kunne leie bil av en annen når du trenger en varebil til møbelinnkjøpet, SUV til hytta eller en cabriolet til sommerturen, fortsetter hun.

Bilen står stille mesteparten av tiden

Tradisjonelt er vi nordmenn opptatt av å eie bilen vår. Mange av oss har flere biler. Blant NAFs medlemmer har faktisk over halvparten to eller flere biler. Bilene i Norge står mye stille. Faktisk står de stille mesteparten av døgnet. Så hvorfor ikke tjene penger på egen eiendom?

- Det er god utnyttelse av bilparken med leie mellom privatpersoner. Og som medlem hos oss får du en ekstra god deal gjennom Nabobil.no, sier Sagedal. – Faktisk kan du tjene inn noen av de høye kostnadene du har ved å eie en bil. Erfaringene viser at også risikoen er lav, fortsetter hun.