- Få refleksen opp fra skuffen og på kroppen. Sammen kan vi utgjøre store forskjeller, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonsjef i NAF.

I høst har NAF testet ulike reflekstyper. Testen viser at refleksvestene gjør det best, og jevnt over gir de 30 prosent bedre synlighet enn refleksbrikker og -bånd.

  • Les hele testen ved å følge linken til høyre

Målet er flere refleksbrukere

Flere bruker refleks nå enn før, men likevel er det bare én av fire som gjør det. Målet for NAF er å få flere til å bruke refleks og at det blir en refleksbevegelse å ta den livsviktige refleksen på seg. Det må bli like selvfølgelig som å bruke bilbelte.

Ofte tror gående at bilisten ser dem fordi de selv ser bilen, men slik er det ikke. Refleks er like viktig uansett alder og like viktig der det er gatelys.

- Mange tror at gatelysene gjør at man er synlig. Faktum er at de fleste påkjørsler av gående skjer i byer med gatebelysning, sier Sagedal.

Avgjørende sekunder

En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

- Det viser at bruk av refleks er forskjellen på liv og død. Voksne er forbilder for barna, men dessverre er vi voksne dårligs på refleksbruk. Her har vi alle en jobb å gjøre, avslutter Inger Elisabeth Sagedal.