NAF har sjekket hvordan bilforhandlerne utstyrer bilene for punktering. Testen viser at mange biler kun har reparasjonssett, og ikke reservehjul. Det kan være verdt å ta en titt i bagasjerommet for å sjekke hva du har av punkteringsutstyr før du drar på langtur.

Stadig flere biler kommer uten jekk og reservehjul, med kun reparasjonssett i form av punkteringsvæske, som tetter hullet, og en liten kompressor til å blåse opp hjulet. Noen hevder at moderne dekk ikke punkterer så ofte, men NAFs statistikker viser at de har hjulpet bilister med 17 964 punkteringer de to siste årene. Det er en av de vanligste årsakene til at folk blir stående fast med bilen.

– Tidligere var jekk og reservehjul som standard på plass i bilen. NAF mener dette fremdeles er viktig utstyr som bør være i bilen og som må sjekkes før ferieturen. En fin ferietur kan raskt ødelegges av manglende eller dårlig utstyr, sier Jan-Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF,

I det minste bør man ha et såkalt «space-wheel», som er et reservehjul i mindre format. Som reservehjul kan ellers et av de andre hjulene, sommer- eller vinterhjul, benyttes om man rydder plass til det i bagasjerommet.

NAF har prøvd punkteringsvæske, og det fungerer forholdsvis bra. Allikevel hjelper det ikke i alle nødsituasjoner. Det kan hende man befinner seg utenfor allfarvei, kanskje sent på kvelden eller natten, og da kan det ta tid å få hjelp fra andre. Ofte vil det være lettere å skifte hjulet selv, og det kan spare både tid og kanskje en unødig overnatting på ferieturen.

– Har du kun punkteringsvæske og kompressor i bilen bør du være oppmerksom på at væsken har en utløpsdato, og at ny punkteringsvæske kan være dyrt, opplyser Engebretsen.

Varierende utrustning i nye biler
Etter forespørsel fra NAF-medlemmer som har klagd på bilens jekk og hjulutrustning, har organisasjonen sjekket dette nærmere. NAF besøkte derfor en rekke bilforhandlere i Oslo-området.

Ved første besøk, hos en Toyota-forhandler, var det ikke jekk og reservehjul i bilene. Kundene kunne imidlertid velge om de ville ha reservehjul eller punkteringsutstyr. På flere bilmerker er dette en valgmulighet. Enkelte tar seg godt betalt for ekstra hjul – opptil 4500 kroner hos Kia, mens Volvo og Ford tar mellom 500 og 1000 kroner ekstra ved nybilkjøp.

– Dette gjentok seg hos flere bilforhandlere. Mange biler var utstyrt med jekk og reservehjul, men i de fleste tilfellene var det da snakk om «space-wheel» som tar liten plass i bagasjerommet. Dessuten fikk vi opplyst at jekken kun var beregnet til nødstilfeller, forteller Engebretsen.

Hos BMW- og Mercedes-forhandlerne NAF besøkte hadde ikke bilene punkteringsutstyr i det hele tatt. Der satset de kun på veihjelp. BMW hadde såkalt «run flat»-dekk, som er spesielt forsterket i bane og i sidene og skal hindre vanlige punkteringer fra spiker, skruer og liknende. BMW-forhandleren mente at punktering ikke var noe problem med disse dekkene.

Mercedes hadde «run flat»-dekk som alternativ, men mange kunder vil ikke ha dem da de er harde å kjøre med og støyer mer, fikk NAF opplyst av forhandleren.

– Basert på det vi fant ut hos forhandlerne bør bilister sjekke hva bilen har av punkteringsutstyr ved kjøp, slik at du ikke står der uten hjelpemidler den dagen du måtte trenge ekstra hjul, oppfordrer Engebretsen.

Jekkbruk og hjulskift
Svært mange av oss er vant med å bytte mellom sommer- og vinterhjul vår og høst. Det naturlige er å bruke bilens jekk som verktøy for dette. Men i utgangspunktet er jekken i bilen altså kun beregnet til nødstilfeller, ifølge bilbransjen.

NAF har i flere år oppfordret folk til å skifte mellom vinter- og sommerhjul selv. Flere forhandlere mente at man burde anskaffe egen garasjejekk om man skulle drive med hjulbytte selv. Standardjekkene er ikke dimensjonert for mye bruk, fikk NAF opplyst. Et poeng fra NAF er allikevel at man kan lære seg bruken av jekken før en nødsituasjon ved å benytte den hjemme til hjulskift.

– Hvordan man skifter hjul er godt beskrevet i de fleste instruksjonsbøker. I innholdsfortegnelsen står det som regel under «hjul» eller «jekk», forteller Engebretsen.

NAF har vurdert standardjekkenes kvalitet. Bilens originaljekk kan brukes til ordinært hjulskift, men den har sine svakheter. De jekkene vi fant i bilene var enkle og greie, men ga ikke inntrykk av å være særlig solide eller stabile. Det kan se ut som at bilprodusentene har forsøkt å lage dem så lette som mulig. Godset i selve jekkene kan lett bli ødelagt om jekken brukes feil, eller om den blir stående skjevt. Det er derfor viktig å følge bruksanvisningen nøye for bruk av jekken. Ha bilen på flatt underlag, sett på håndbremsen og følg ellers beskrivelsen i instruksjonsboken.

– Plassering av jekken under bilen er som regel greit, da jekkfestene er markerte. På noen biler måtte vi allikevel bruke instruksjonsboken for å være sikre, sier Engebretsen.

På Opel Insignia var det litt mer komplisert, da noen plastdeksler måtte fjernes først. De satt ganske godt fast. Om bilen ikke er helt ren under kan dette bli en større utfordring. På Audi, Renault, Honda, Nissan og Suzuki var det ekstra lett å finne jekkfestenes plassering på bilen.

Selve bruken gikk greit på de fleste biler, og jekkene var temmelig like i funksjon. Sveivehåndtakene på enkelte, for eksempel til VW og Skoda, var imidlertid litt vaklete i bruk. VW hadde reservehjul, mens med Skoda kunne man velge punkteringsutstyr eller reservehjul ved kjøp. På Mazda, Honda, Nissan og Suzuki var bruken bedre enn gjennomsnittet.

I vår undersøkelse av de mest solgte bilmerker og modeller fant vi dette:

BilmerkeModellUtstyr
ToyotaAvensisReparasjonssett
ToyotaRAV 4Jekk og reservehjul
VolkswagenGolfJekk og reservehjul
VolkswagenPassatJekk og reservehjul
Skoda OctaviaReparasjonssett
AudiA6Reparasjonssett
AudiA3Reparasjonssett
FordFocusReparasjonssett
FordMondeoReparasjonssett
KiaSportageReparasjonssett
Opel InsigniaJekk og reservehjul
Mazda CX5Reparasjonssett
VolvoV70Reparasjonssett
VolvoV50Reparasjonssett
Peugeot308Jekk og reservehjul
MitshubishiOutlanderJekk og reservehjul
Renault CapturJekk og reservehjul
Honda CivicIngenting
HondaCRVJekk og reservehjul
Hyundaii40Reparasjonssett
Hyundaii30Jekk og reservehjul
BMWX1Ingenting
BMW flere modellerIngenting
NissanQashqaiReparasjonssett
NissanX-TrailReparasjonssett
SuzukiVitaraReparasjonssett
Fiat500LReparasjonssett
Mercedes-BenzGLAIngenting
TeslaIngenting

Tall som viser punkteringer i 2013 og 2014:

2013Punktert uten reservehjulPunktert med reservehjul
Januar354367
Februar310250
Mars296274
April329377
Mai486289
Juni518357
Juli657501
August554387
September451331
Oktober470340
November211190
Desember443303
Sum50793966
2014Punktert uten reservehjulPunktert med reservehjul
Januar385255
Februar334236
Mars355273
April345299
Mai327257
Juni525297
Juli784322
August685348
September392210
Oktober500356
November389290
Desember459296
Sum54803439