Sommerstid er det forståelig enkelt og behagelig å bruke høye hæler til grillfesten og flip-flops til stranda, men for trafikksikkerheten er det uvettig. Dårlig fottøy gir liten kontakt med pedalene og kan henge fast i gulvmattene.

Tallene stammer for en spørreundersøkelse YouGov gjennomførte for det britiske forsikringsselskapet Sheila’s Wheels for en tid tilbake. Forsikringsselskapet retter sin virksomhet i størst grad mot kvinner. Selv om dette var en britisk undersøkelse, er erfaringen at resultatene kan være tilsvarende for norske, kvinnelige bilførere.

Her er noen tall fra undersøkelsen der kvinnene har svart:

  • 80 prosent velger stil fremfor sikkerhet på fottøyet
  • 33 prosent har kjørt med flip-flops
  • 23 prosent gidder ikke å skifte til bedre egnet fottøy når de skal kjøre bil
  • 18 prosent har kjørt bil barbent
  • 10 prosent har kollidert eller nesten-kollidert som følge av at dårlig fottøy har falt av eller ramlet under pedalene mens de har kjørt
  • 17 prosent har et par ”kjøre-sko” liggende i bilen
  • 63 prosent ga uttrykk for at de ønsket råd om korrekt fottøy til bilkjøring

Feil fottøy gir dårlig kontakt med pedalene

Det er overraskende at så mange kvinner velger å utsette seg selv og andre for trafikkfare ved å velge helt feil sko eller ingen sko i det hele tatt, når de skal kjøre bil er. Fottøy som gjør at du ikke har en konstant, trygg og rask kontakt med pedalene svekker dine egenskaper som sjåfør dramatisk og kan naturligvis ha fatale konsekvenser. Et sammenstøt kan være uunngåelig fordi du ikke får brukt pedalene riktig i øyeblikket.

Rådet er at alle, kvinner og menn, bruker sunn fornuft og tenke konsekvenser før de setter seg bak rattet. Å skifte sko tar bare noen få sekunder. Det skal alle ta seg tid til før de starter motoren. Å kjøre barbent er ikke et alternativ. Selv en liten stein kan utløse refleksen hvor du trekker foten til deg i stedet for å trykke den normalt ned.

Gode kjøresko

Gode kjøresko er flate, har elastisk såle og sitter tett og godt rundt foten. Vær oppmerksom på at noen joggesko har så tykk såle og klumpete fasong at heller ikke er særlig godt egnet til bilkjøring.