Å lade fra en vanlig stikkontakt kan være både farlig og dyrt. En profesjonelt installert hjemmelader reduserer faren for brann, og den gir større effekt sammenliknet med en vanlig stikkontakt. I tillegg kan en hjemmelader redusere strømregningene ved at man kan styre når på døgnet elbilen lades.

Hjemmelader reduserer brannfare

I dag er det mer enn 140 000 elbiler i norske husstander, og dette vil øke betraktelig i årene som kommer. En ny undersøkelse gjort av Infact for medlemsorganisasjonen NAF viser at en av fem ønsker å kjøpe elbil som sin neste bil.

Elbilsalget er godt hjulpet av at bilene, inkludert ekstrautstyr, er fritatt for moms for å være konkurransedyktige i pris.

-Hjemmelader bør også være fritatt fra moms, slik at kostnaden for å sikre seg trygg og effektiv lading hjemme blir lavere. De aller fleste som kjøper elbil kan parkere og lade i tilknytning til hjemmet, og da er det å installere lader en god forsikring mot brann, sier Sødal.

Hjemmelading gir mindre ladekø

Hjemmelading avlaster den øvrige ladeinfrastrukturen og reduserer ladekø. Med økt rekkevidde på elbilbatteriene, klarer de fleste seg med å lade hjemme, gjerne over natten.

Moderne elbiler har en rekkevidde som holder til de aller daglige kjørebehov. Stadig flere utenfor byene kjøper nå elbil og bruker det som sin daglige bil. NAFs ferske undersøkelse viser at mer enn 60 prosent av de som skal kjøpe elbil skal erstatte den bilen de har i dag.

-Elbil er ikke lenger nummer-to-bilen. Da blir folk enda mer avhengige av å kunne lade trygt og enkelt hjemme, avslutter Nils Sødal.

 

Fakta om elbil og lading:

  • En av fem (20,4%) av bileierne sier at sin neste bil blir en elbil, ifølge en fersk undersøkelse utført av InFact for NAF
  • Av disse sier 62 % at elbilen vil erstatte bilen de har i dag (landsrepresentativ undersøkelse utført 15. mai, 1334 intervjuer hvorav 1009 der husholdningen eier, leier eller disponerer bil
  • 94 % av elbileierne lader hjemme, ifølge Transportøkonomisk institutt
  • En profesjonelt installert hjemmelader reduserer faren for brann.