Duften av nykokt kaffe og nysmurte julekaker hadde for lengst spredd seg i NAF sine lokaler på Rælingen utenfor Lillestrøm, da kursdeltagerne ankom første del av NAF Senior Trafikkurs en høstkveld.

Der ble de eldre og lærevillige trafikantene tatt varmt imot av kursleder Jørn Bertelsen (72), som er nestleder og tillitsvalgt i NAFs lokalavdeling på Nedre Romerike.

Meningsfylt

Med sine 72 år på baken, vet han selv godt hva det vil si å bli eldre bak rattet.

– Tanken er at eldre skal være trygge i trafikken lengst mulig, og opprettholde sin mobilitet uten å være en fare for andre eller seg selv, forteller Jørn.

– Vi snakker mye sammen, utveksler erfaringer og gir litt informasjon. Selv er jeg pensjonist og synes det er trivelig å ha noe meningsfylt å gjøre. Derfor er jeg med som frivillig i NAF, forteller Bertelsen.

God gjenoppfriskning

NAF Senior Trafikkurs er altså et oppfriskningskurs for eldre bilførere. Eldres risiko i trafikken og førerkortforskriften med krav til helse er i fokus. Det er også nye førerstøttesystemer, trafikkreglene, rundkjøring, feltskifte, og alt annet som deltagerne måtte ønske å gjenoppfriske eller lære mer om.

Givende og koselig

Kurset går over to dager a tre timer, og byr dessuten på en hyggelig prat mellom erfarne bilister.

– Det er veldig hyggelig å holde disse kursene, sier Bertelsen, og drar på smilebåndet.

– Det er veldig givende, og vi får bare gode tilbakemeldinger fra elevene. Her på senteret er vi en gjeng på tre stykker som har holdt på med dette i flere år, og vi stortrives med det. Den formen for frivillighetsarbeid kan jeg bare anbefale, stråler kurslederen.

(Saken fortsetter etter videoen)

Seniorkurs 16329.mp4

 

Den koselige serveringen av kaffe og kaker tas også godt imot av deltagerne.

– Det er en viktig del av kurset. Det skaper god stemning. Og det gir ny energi, smiler Jørn.

Viktig å følge opp hos optiker

Og det er ingenting å si på hverken energien eller stemningen når de lærevillige og erfarne bilistene setter seg ned for del to av den første kvelden. Den ene etter den andre kursdeltageren deler sine erfaringer og spørsmål med gruppa, som åpenbart får mye ut av kurset.

Bertelsen er ikke i tvil om hva som er viktig å tenke på etter hvert som man blir eldre trafikant.

– Det er å kommunisere godt og følge opp med både lege og gå regelmessig til optiker. Synet endrer seg for alle. Det andre man kan gjøre, er å tilpasse sine kjørevaner til det man føler en behersker.  

Bruk refleks

Derfor er ildsjelen også opptatt av at unge fotgjengere som gamle bruker refleks, nå som høstmørket for alvor er i gang, og sto selv på perrongen på Strømmen stasjon for å dele ut brikker på Refleksens dag.

– Spesielt for meg, som er en eldre bilist og merker at synet begynner å svekkes, så er det viktig for meg å kunne se fotgjengere. Jeg vil heller treffe dem på en hyggelig måte, øyne til øyne, enn å treffe dem med bilen min, forteller Bertelsen.

Les også: NAF jobber for tryggere veier der du bor