Skulle du oppdage at du plutselig har fylt bensin på dieselbilen, kan du i det minste være trygg på at du ikke er alene om å gjøre dette.

I fjor sommer hjalp NAF 879 bilister som hadde feilfylt bensin på dieselbilen. Bare fra 1. juli til 23. juli i år var det 168 bilister som hadde gjort det samme. NAF tror feilfylling skyldes hastverk, og stress i de fleste tilfeller.

Feil drivstoff kan bety katastrofe

Ofte skjer tabben i familier som kjører to biler, en på diesel og en på bensin. Er det en dieselbil du ikke bruker så ofte, har man en tendens til å fylle feil. Skulle du oppdage at du har fylt bensin på dieseltanken, mye eller lite, gjelder det å holde hodet kaldt og ta seg et minutt eller to.

Bilen må nemlig ikke startes, ikke en gang for å flytte den bort fra pumpene. Vær ærlig, innse tabben og få hjelp av betjeningen eller andre på stasjonen til å dytte bilen bort fra pumpene.

Kan føre til store kostnader
Bensin kan gjøre store skader på en dieselmotor. Hvis du oppdager bommerten etter at du har begynt å kjøre, er det bare å stanse så fort det er mulig på trafikksikkert vis. Er du heldig har ikke bensinen rukket å trekke inn i dieselpumpa, men går fortsatt på diesel. Da kan du slippe unna med rengjøring av tank og drivstoffsystem til noen tusenlapper.

Hvis det har gått så langt at bilen har begynt å fuske kan det bety ganske omfattende reparasjoner. Det blir i alle fall et betydelig verkstedbesøk for å sjekke at ingenting er ødelagt. NAF har hørt om reparasjoner på over 110.000 kroner etter feilfylling.

Heller ikke feilfrie

Eiere av bensinbiler er heller ikke feilfrie. I juni, juli og august 2013 feilfylte også 44 bilister diesel på bensintanken.

Feilfylling av diesel på bensinbiler skjer sjeldnere, da dieselpistolen er større enn tankhullet på en bensinbil og skulle ideelt sett ikke gått. I noen tilfeller kan bilisten ha brukt en reservekanne med diesel – i stedet for bensin på bensinbilen.

NAFs assistansestatistikk 2013 for feilfylling og tom for drivstoff:

2013 Bensin på diesel Diesel på bensin Tom for drivstoff Annet
Juni 282 15 39 129
Juli 315 16 59 117
August 282 13 40 149
Totalt 879 44 138 395