– Folk er flinke til å beskytte øyene i sollys, men det er greit å ha et par solbriller i bilen som du også kan bruke når det er skarpt lys ute både på sommer- og vinterstid, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Undersøkelsen, som er utført av Infact for optikerkjeden Specsavers, viser at 44 prosent av norske trafikanter alltid bruker solbriller i trafikken når det er solskinn ute. 43 prosent bruker dem av og til. Det er kun 13 prosent som velger å kjøre uten solbriller i sterk sol.

Beskytt øynene når du kjører bil

– Risikoen for trøtte og slitne øyne blir større når du kjører i sommervarmen. Derfor er det ekstra viktig å beskytte øynene for sola. Det er flott å se at norske trafikanter bruker solbriller og er opptatte av kvalitet, mener Engebretsen.

En av tre nordmenn er mest opptatt av kvalitet når de kjøper solbriller. Nok en tredjedel svarer at utseendet var det viktigste kriteriet sist de kjøpte solbriller. Lenger ned på listen kommer pris, merke og tilgjengelighet.

– I Norge er vi ganske flinke til å beskytte øynene mot sollyset, og de fleste av oss gjør dette regelmessig. Det kan ha sammenheng med en økende brilletrend generelt og det brede utvalget som finnes av solbriller. Solbriller skal være CE-merket, det betyr at de beskytter mot UV-stråler. Pupillen utvider seg i mørket, derfor kan solbriller som ikke har UV-beskyttelse føre til at øyet slipper inn flere UV-stråler, sier fagsjef og optiker Trine Johnsen i Specsavers.

Bruk vanlig briller om du ikke ha solbriller med styrke

Det kan være farlig å ofre skarpt syn for komfortabelt syn i solskinnet. Derfor må de som til vanlig bruker briller eller kontaktlinser alltid sørge for å ha riktig synskorrigering når de er ute i trafikken.

– Hvis du ikke har mulighet til å bruke kontaktlinser sammen med solbriller, kan det være verdt å investere i et par solbriller med styrke. I følge undersøkelsen er det kun fire av ti brillebrukere som benytter solbriller med styrke, opplyser Engebretsen

Trine Johnsen i Specsavers istemmer.

– Vi vet at mange dessverre legger vekk de vanlige brillene sine i bilen til fordel for solbriller uten styrke. Hvis du trenger synskorrigering, men ikke bruker linser, sikrer solbriller med styrke godt syn i trafikken samtidig som du får beskyttelse mot UV-strålene, sier hun.

Ikke kjør med for mørke solbriller

Kjøresolbrillene dine må heller ikke være for mørke, for da kan du få problemer med å oppfatte viktige nyanser i trafikken. I tillegg kan du få problemer med overgangen fra sterkt sollys til en tunnel.

Har du gode solbriller kan de redusere gjenskinnet fra vann, fuktig asfalt og skarpt lys. Fortell en optiker når du har tenkt å bruke solbrillene, så kan de hjelpe deg med å finne riktig type.