Alle bilførere bør kunne lese et bilskilt på minst 30 meters avstand. Veitrafikkloven stiller klare krav til hvor godt man skal se, og hver enkelt av oss har ansvar for dette.

Mange vet ikke at de ser dårlig

Gjennom bilens levetid husker man på nødvendig vedlikehold som service og EU-kontroll, men det å sjekke synet jevnlig er det mange som slurver med. Spontanutbrudd som ”Oj, den så jeg ikke!” er velkjente ord i trafikken.

Nesten 80 prosent av all sanseinntrykk ved bilkjøring kommer gjennom synet. Da er det livsviktig å sørge for at man ser godt.

Det er avgjørende at blikket brukes riktig for å orientere seg i trafikkbildet, og ser du dårlig – øker også reaksjonstiden din.

Kom innom og test synet gratis denne uken

Fra 5. til 9. mai tester NAF sammen med Specsavers synet til norske trafikanter på NAF-senteret på Haslevangen i Oslo. Og testen – den er gratis.

Synsundersøkelsen er en elektronisk synstest, som brukes daglig av alle optikere. Kort fortalt er dette en synstest som gir et overordnet innsyn i øyehelsen til den som kontrolleres, og den gir en indikasjon på om man trenger synskorrigering.

Sjekk synet jevnlig

Specsavers anbefaler alle å ta en synsundersøkelse annethvert år. Spesielt viktig er dette etter fylte 40 år, for da begynner synet å endre seg. Etter fylte 60 år anbefaler vi at man tester synet hvert år.