Det er medlemsbladet til NAFs danske søsterorganisasjon FDM som har testet hvor farlig teksting og annen mobilbruk er i bil. Meldingen som ble skrevet på 40 sekunder var en kort melding som på dansk lød: "Hvis du køber aftensmad, henter jeg børn." Meldingen ble skrevet ved skrivebordet. I trafikken vil man kikke litt opp og ned, men testen viser hvor mye oppmerksomhet selv en kort SMS krever.

Test i trafikken

I tillegg til skrivebordstesten prøvde også danske Motor kombinasjonen av teksting og bilkjøring på lukket bane. Testen skulle vise om man kan skrive en melding og rekke å bremse når føreren i bilen foran plutselig bråbremser. Dette er en situasjon som skjer i trafikken hver eneste dag.

Avstanden mellom bilene var 10 meter og farten 80 kilometer i timen. Så snart den forreste bilens bremselys lyste, skulle føreren i bil nummer to som også skrev en melding, trykke inn sin brems så hardt som mulig.

Sjåføren i bil nummer to klarte bare å taste inn mottager av SMS'en før baklysene på den forankjørende begynte å lyse. Selv om sjåføren bremset så hardt han kunne, holdt ikke det. Bil nummer to endte opp nesten helt opp på siden av bil nummer én. Hadde dette vært i trafikken ville bil nummer to endt opp helt i nakken på sjåføren i bil nummer én.

Hvis du SMS'er fire sekunder to ganger ukentlig når du kjører i 80 kilometer i timen, tilsvarer det det samme som å kjøre 712 meter i blinde i måneden.

Bilkjøring krever respekt og oppmerksomhet

Når man kjører bil, krever det at all oppmerksomhet fra sjåføren er på bilkjøringen. I dag har vi mange distraksjoner i bilen. Og det er slik at jo mer krevende en aktivitet er, dess verre er det.

Rutinemessige og rent motoriske bevegelser krever ikke særlig mye. Telefonsamtaler og skriving av meldinger derimot er veldig farlige fordi man er nødt til å reflektere og formulere seg samtidig som man betjener telefonen og kjører bilen.

Moralen er at man ikke skal drive med andre ting når man kjører bil. I tillegg er det forbudt å taste på mobilen når man kjører bil i Norge.