Ny test av åtte vaskeautomater gjort av NAF og TV 2 hjelper deg, viser et skremmende dårlig resultat.

– Det er ikke bra at det sitter igjen møkk i kriker og kroker hvor det faktisk kan oppstå rustdannelse, sier Jan Ivar Engebretsen, mangeårig bilekspert og kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Vask minst én gang i uka
En vinter med saltslaps og snø er en prøvelse for bilen. Mange er av den oppfatning at det ikke er nødvendig å vaske bilen så ofte, siden den blir «like fort» skitten igjen. Men det er faktisk på vinteren bilen din trenger en skikkelig vask, først og fremst for å fjerne salt og skitt.

– Kjører du daglig på saltføre, er det viktig å vaske bilen jevnlig - minst én gang i uka, mener eksperten.

Et lett alternativ er å kjøre bilen gjennom en vaskemaskin på nærmeste bensinstasjon, sitte i bilen og se på at bilen blir ren. Men er det verdt prisen og blir den ren?

NAF har sammen med TV 2 hjelper deg testet åtte vaskeautomater hos de største bensinstasjon-kjedene i landet. Kun to av åtte vaskeautomater vasket bilene rene.

Unngå rust
– Det er også viktig å få spylt bremseskivene skikkelig, slik at det ikke blir rustbelegg på dem. Det skal ikke mye rustbelegg til før bilen ikke kommer gjennom EU-kontroll. Mange vaskehaller tilbyr vaskeprogrammer som spyler bilen både rundt hjul og under. Men vår test viser at det beste er å ta en runde med høytrykkspyler og avfetning eller rett og slett håndvask med bøtte og svamp for å få en skikkelig ren bil, sier Engebretsen.

Maskinvask hos kjede er ikke lik
Testen viser at selv om en maskinvask hos én bensinstasjon er god nok, betyr det ikke at maskinvask på en annen stasjon fra samme kjede er lik. – Det er opptil hver enkelt stasjon å velge vaskemaskin.

Polering er ikke alltid lønnsomt
– Jobben med å beskytte bilen mot rust starter med grundig vask og polering som beskytter mot salt. Men har du erfart at bilen ikke blir ren i én maskin, er det ingen vits i å velge et dyrere program for polering i tillegg. Da legger polishen seg bare over den møkka som sitter igjen. Dermed får skitten bare ligge og jobbe og gi grobunn for rustdannelse, sier Engebretsen.

Etter å ha testet åtte forskjellige vaskeautomater, mener NAF at forbrukerne bør få tydeligere beskjed i forkant om at det ikke er sikkert at bilen blir ren.