– Vi er for dårlige til å bruke refleks. Det er lett å glemme den når man skal ut å gå en kveldstur eller lufte hunden. Derfor oppfordrer vi alle til å kjøpe klesplagg med refleks til jul. Det reflekterer kjærlighet, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Det fins et godt utvalg av klær og sko som har innsydde reflekser. Alt fra luer, skjerf, jakker og joggesko. Sågar har man kombinasjonen sko med brodder og refleks så man er både synlig og stødig. Det er bare én av fire som bruker refleks, og det må det gjøres noe med.

Du ser bilen, bilisten ser ikke deg

- Klær med refleks vil gjøre at flere er synlige i mørket. Mange fotgjengere tror de er synlige fordi de ser bilene, men slik er det ikke. Selv i byer og der det er gatelys er man lite synlig i mørketiden, sier Sagedal.

Under ser du to bilder tatt på 40 meters avstand. Det øverste er uten refleks og det andre med. Forskjellen er tydelig!

Synes ikke uten refleks

I fjor høst testet NAF ulike reflekstyper. Et av funnene derfra var at uten refleks var det knapt nok mulig å se personen før testbilen var fem meter unna. Med refleksvest var samme person synlig 200 meter unna. Fem meter gir ikke rom for hverken å reagere eller styre unna.

Bilister: Del ut reflekser til fotgjengere som ikke har

Det å kjøre på en fotgjenger er skrekken til mange bilister nå i den mørke årstiden. Kombinasjonen av regnvær, mørke og svart asfalt gjør fotgjengerne nærmest usynlige.

- Jeg har begynt å ha med reflekser i bilen. Ser jeg fotgjengere som krysser veien der jeg kjører, ruller jeg ned vinduet og tilbyr en refleks. Alle setter pris på det, sier Inger Elisabeth Sagedal.

Bilførere må bli flinkere til å sjekke synet

Refleksen er viktig, men det er også synet til den som kjører bil. Alle vet at rene ruter og gode lys er viktig, men det å sjekke synet sitt sitter lenger inne. Fra man er rundt 40 år blir synet dårligere.

- En 60-åring ser faktisk halvparten så godt som vedkommende gjorde da han var 25. Dette må bilførere ta inn over seg, avslutter Inger Elisabeth Sagedal.