Nesten 150.000 norskregistrerte biler av merkene Volkswagen, Audi og Skoda er rammet av dieselskandalen hos Volkswagen.

Hva betyr skandalen for min VW, Audi eller Skoda? Les mer fra NAFs møte med importøren her.

I Norge dreier det seg om 77.580 Volkswagen, 27.649 Audi, 19.947 Skoda og 21.963 Volkswagen nyttekjøretøyer (varebiler, pickup etc). Det er flest rammede biler blant modellene VW Golf, Caddy, Tiguan og Passat.

For alle merker og modeller dreier det seg, så langt opplyst, om årsmodellene fra 2008 til 2015.

NAF støtter medlemmene

Volkswagen-importøren i Norge har varslet at de rammede bilene vil tilbakekalles. Hva dette rent teknisk medfører, er så langt ikke kjent, annet enn at bilene skal «utbedres».

Inger Elisabeth Sagedal

– Dersom det gjøres endringer på bilene som forandrer bilens egenskaper vesentlig, så vil dette kunne medføre at kjøperne får krav på prisavslag. I ytterste konsekvens kan det innebære en rett til å heve kjøpet, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF. Våre juridiske eksperter følger saken nøye, og vil støtte medlemmer som eventuelt får problemer.

 Må finne løsning innen 7. oktober

– Tyske myndigheter har gitt VW en frist til 7. oktober med å finne løsninger på problemet. Uansett utfall av dette er vårt utgangspunkt at et kjøp er en tosidig avtale, og derfor må endringer som gjøres på bilen skje i en dialog med kjøperne.  Det må være full åpenhet om hvordan endringer påvirker bilens kjøreegenskaper, sier Sagedal.

Dagens lovverk er klart, og får bilen endret sine egenskaper som følge av programvaren eller utbedringer, kan det i ytterste konsekvens dreie seg om prisavslag eller heving av kjøpet. Men – så langt er det ikke klart hva utbedringen som er varslet vil bety i praksis.

Internasjonale anbefalinger

Når Volkswagen AG legger frem forslag til teknisk løsning for tyske myndigheter, vil FIA og ADAC – NAFs internasjonale samarbeidsorganisasjoner, vurdere løsningen og komme med en anbefaling. NAF vil komme tilbake til medlemmene med en oppdatering om dette og gi en anbefaling til medlemmer som er berørt i saken. 

Hva betyr skandalen for min VW, Audi eller Skoda? Les mer her.