Pensjonisten Hilde var sjeleglad da hun fikk solgt bilen sin til en kyndig bilselger.

- Jeg var veldig lykkelig, for da hadde jeg solgt bilen til en som kunne reparere bilen, og ikke til noen som etter en tid ville få problemer. Da ville jeg synes det var grusomt. Jeg vil jo ikke lure folk, forteller Hilde.

Dessverre var den tidligere ungdomsskolelæreren i ferd med å få en vond påminner om at ikke alle er like ærlige og redelige ...

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon

Ble lurt

Hildes Volkswagen Golf cabriolet fra 2000 var lagt ut for 22.000 kroner, men hun lot seg overtale til å selge den til bruktbilselgeren Sven Jarle Knoll fra Fredrikstad for 15.000.  Da bilen ble hentet, fortalte kjøperen fra Fredrikstad at summer over 10.000 kroner ikke kunne betales i kontanter, men via bankoverføringer for å unngå hvitvasking.

Resized_20180219_160942_6203 kopi.jpg

Dette er bilen som bruktbilselgeren tok med seg i fjor - uten å gjøre opp for seg.

Dette syntes Hilde hørtes rimelig ut, og hun stolte jo dessuten på den pent kledde, hyggelige og tilsynelatende tillitsvekkende bilselgeren.

Men pengene kom aldri ...

­ Sjeleglad for NAF-medlemskapet

– Det viste seg at han var en svindler og en tyv – han stakk rett og slett av med bilen min, uten at jeg fikk en krone for den! Rett og slett en stor løgner, fortviler Hilde.

Hun legger til at hun har snakket med 19-åringen som kjøpte bilen for 30.000 kroner – uten at de nødvendige reparasjonene og utbedringene var foretatt.

For pensjonisten var det godt å ha medlemskap hos NAF, og å kunne benytte seg av den juridiske bistanden som følger med et medlemskap.

– Jeg ble veldig glad for at jeg var NAF-medlem og kunne få advokathjelp. Det var veldig deilig. Om jeg ikke var medlem, så hadde jeg jo ikke gjort noe. Jeg har ikke råd til å betale tusenvis av kroner for advokat, og så får jeg kanskje ikke noe ut av det en gang, forteller Hilde.

Lurt flere pensjonister

Hun er ikke i tvil om at det er nettopp det bilselgeren fra Fredrikstad har spekulert i. Flere av de andre som sto frem som var blitt lurt var nemlig også pensjonister.  

– Mitt råd er at man bør nok sjekke litt mer enn jeg gjorde, da. Sjekke Brønnøysundregisteret og litt sånne ting. Jeg har skjønt nå at det dessverre er mange der ute som vil prøve å lure deg.  Det er så mange juksemakere der ute. Jeg har nok vært veldig naiv. Så man må tenke seg om og ikke la seg lure som jeg gjorde. Ikke la seg blende av et pent utseende og en hyggelig person. Det er litt synd. Man vil jo helst tro godt om mennesker, sukker Hilde.

Mangemillionær

Ifølge Motor.no hadde 53-åringen i fjor  en personlig formue på 96 millioner kroner, og firmaregnskapene dokumenterte god fortjeneste på bruktbilhandelen. Likevel hadde han ingen skrupler med å lure pensjonerte, enslige kvinner for 15.000 kroner.

I Fredrikstad tingrett ble han dømt til ubetinget fengsel i tre år og to måneder for omfattende bedragerier mot kundene sine.

Der ble han også fradømt retten til å drive bruktbilhandel og all annen næringsvirksomhet for resten av livet.

Forliksklage

NAF-advokat Isabel Andersen Mougios har vært tungt involvert i saken, og representert fem medlemmer som alle har lignende opplevelser som Hilde.

– Våre medlemmer har forsøkt å få oppgjør av firmaet, men dette har dessverre ikke lykkes. Vi tok derfor ut en forliksklage mot innehaverne av firmaet etter aksjeloven § 17-1. Vi mener de må erstatte det tapet de forsettlig eller uaktsomt har voldt våre medlemmer, forteller Andersen Mougios.

Dømt til å betale tilbake

Hilde og de andre meldemmenes sak mot bilselgeren ble behandlet i forliksrådet i april i fjor. Han møtte ikke opp og det ble avsagt fraværsdom.

– Dette betyr at medlemmene vant frem med sitt erstatningskrav. Saken ble oversendt til namsmyndighetene for videre oppfølging, forteller NAFs advokat.

Men selv om bilselgeren ble dømt til å betale tilbake 15.000 kroner, lar pengene vente på seg.

– Våre medlemmer har fått utleggspant i tre av bilselgerens eiendommer. Tingretten har besluttet tvangssalg, og eiendommene ligger ute for salg. Eiendommene er imidlertid betydelig beheftet, så det gjenstår å se om det er noe å hente for våre medlemmer, forklarer Andersen Mougios.

 NAF-advokatens tips for salg av bil:

  • Undersøk firmaet nøye. Seriøse aktører bør ha en god nettside der du enkelt finner informasjon. Videre bør du selv google forhandleren / eieren av firmaet og søke opp firmaet i Brønnøysundregisteret. Du kan også be om referanser fra tidligere kunder.
  • Alltid ytelse mot ytelse. Med alle digitale løsninger som finnes for betaling og omregistrering finnes det ingen gode grunner til at profesjonelle aktører ikke ønsker å benytte disse. Ikke lever fra deg bilen din før du har fått oppgjør. Hold i alle fall igjen omregistreringen.

Les også: Enken gruet seg til kjøretur - så fikk hun hjelp av NAF