Trond Sjølie har vært en av landeveiens mest standhaftige helter i flere år, men innrømmer at pandemien har bydd på nye og uventede utfordringer for bilbergerne også.

– Det første året med korona har vært både opp og ned. I starten gikk oppdragene merkbart ned. Så fikk vi motsatt effekt. Plutselig fikk vi en god del mer å gjøre, forteller Trond.

– Det virka som en del mer folk var ute og kjørte midt på dagen i stedet for det vanlige morgenrushet. Plutselig skulle mange permitterte eller på hjemmekontor pusse opp hjemme. Og det virka som en del biler som hadde stått stille en stund ble brukt igjen, da folk var blitt redde for å reise kollektivt. Og da vinteren kom med kulde eksploderte det helt. Vi har hatt masse å gjøre i det siste!

– Husk maske og hold avstand

Han innrømmer også at det til tider har vært utfordrende å følge med på reglene som gjelder i de forskjellige kommunene bilbergerne kjører mellom. Men det er ingenting mot å hele tiden måtte minne stressede medlemmer i veikanten om at smittevernet må følges også når man er i nød.

– Den største utfordringa har vært når vi møter kunder på jobb, som gjerne tar forholdsregler med munndbind og sprit i butikk, men det er sjelden de gjør det når de møter oss. Da er de gjerne i en desperat situasjon, så vi må ofte minne dem på å ta på maske. I butikkene er det fokus på smittevern, men de glemmer det ofte når de treffer oss. Det har vært en stor utfordring, forteller Trond.

Tar smittevern på alvor

Selv tar han og kollegaene smittevern på største alvor.

– Vi har tatt strenge forholdsregler. Vi har sprit i alle bilene hele tiden, og bruker både hansker og maske. I tillegg legger vi bilnøkler i pose, så man slipper å ta på dem. Smittevern er veldig viktig for oss!

Trond høyde.jpg

– Smittevern, det det tar vi på alvor! Vi må jo det, for vi er såpass sårbare. Om en av gutta blir smitta eller havner i karantene, så har vi et kjempeproblem, sier Trond Sjølie.

Foto: Eirik Aspaas

Påsketips

Nå som den travle påskeutfarten står for tur, deler han gjerne gode tips for de mange som har tenkt seg på biltur.

– Et godt tips er at før du pakker bilen, så ta tauekroken opp og legg den et sikkert sted som i hanskerommet. For hvis du har uflaks, og trenger å taues opp, så har du den tilgjengelig og slipper å tømme hele bilen midt på E18!

– Ellers gjelder det å pakke bagasjen riktig, det er det viktigste. Husk å sikre den godt og å legge de tyngste gjenstandene nederst.

Les mer og se video om riktig og trygg pakking av bilen her

– Et annet godt tips er å sjekke luftrykk i dekkene før du reiser. Når du fyller opp med folk, bagasje, eller hunder for den saks skyld, så blir det gjerne mye mer vekt enn vanlig. Et lurt tricks er å se i døråpninga i førerdøra, tanklokket eller instruksjonsboka hvor mye lufttrykk du skal ha.

Les mer om dekk her

– Husk også å ha varseltrekanten tilgjengelig i tilfellet uhellet skulle være ute. Og sist, men ikke minst:  Sikre takboksen – og ikke minst låse den. God påske!

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon