Kort fortalt:

  • Senk ambisjonene og velg tur på barnas premisser.
  • Gjør turen til en lek og ta bilder underveis.
  • Ta med mat og ekstra klær.

Her er tips til deg som vil prøve deg på sykkeltur med barna. Marie på ni år har også sine egne turtips for sykkelturen.

Velg tur på barnas premisser

Senk ambisjonene og gå for opplevelse og kos fremfor lange distanser. Dette er nok det vanskeligste for oss voksne. Vi har gjerne et mål om å sykle et visst antall kilometer eller nå frem til et bestemt sted.

Det er sjelden at dette motiverer barna på samme måte. For barna er opplevelser underveis mer motiverende. Ikke bli utålmodig når barna stopper opp og vil undersøke noe underveis. Stopp heller opp selv og vær nysgjerrig sammen med barna. 

Unngå de tyngste bakkene når du drar på tur med barna. Vær også forberedt på litt surmuling i oppoverbakkene. Hold ut og gled deg over at smilet kommer tilbake når det flater ut eller går nedover igjen.

Gjør turen til en lek

La barna sykle foran og ta styringen på turen, og prøve å finne veien ved hjelp av skilt eller kart. Hvis du har med kart, så kan barna være med og lete etter veikryss, vann, elver, hytter o.l. som står på kartet.

Kjør bokstavleken og konkurrer om å finne ting i naturen som begynner på forskjellige bokstaver.

La barna ta bilder av ting underveis eller samle på fine ting som de finner. Lokk med premie og konkurrer om å være først opp bakken. (Sørg for å tape konkurransen.) Kjeks eller sjokolade på toppen er fin premie.  

Marie triller opp bakken_1.jpg

GOD TUR: La barna sykle foran og ta styringen på turen. Finn gjerne veien ved hjelp av skilt eller kart.

Ta med rikelig med mat og drikke 

Uten mat og drikke, duger helten ikke. Det er viktig med påfyll og motivasjon underveis. Tørstedrikke er viktig, men varm kakao eller te når du skal raste er ekstra godt for varmen og kosen. Pølse på termosen, kjeks og tursjokolade er også enkle og populære klassikere.  

Ta med ekstra klær for å holde deg tørr og varm

En fleece eller genser er god å ha på når dere er på tur. Regntøy kan du ta med hvis det er meldt regn. 

Sykkelpumpe og lappesett er alltid lurt å ha med på sykkeltur. Det er kjedelig å være langt inne i skogen med et punktert dekk på sykkelen. Da blir turen hjem veldig lang.

Sykkeltur_med_barn.jpg

SYKKELTUR: Sykkelvogn er fint for de minste barna og er også super til å ha bagasje i.

Hvordan frakter du barn og bagasje på sykkelturen? 

Det finnes mange gode sykkelvogner til å transportere barn i på tur. Det er en fordel med en lett vogn, med store hjul og med demping som gjør det komfortabelt for barna. Sykkelvognen er også super til å ha bagasje i.

Hvis du skal sykle uten sykkelvogn, kan du bruke et par vanntette sykkelbager. Sykkelbager får du for en rimelig penge på sportsforretningen eller andre utstyrsforretninger.   

I 2018 testet barn i Kværnerdalen barnehage sykkelvogner for oss. I testen finner du mange gode tips til hva du skal se etter når du skal kjøpe sykkelvogn.  Husk at det kan bli kaldt for de minste som sitter i sykkelvognen. Kle godt på dem, bruk skinn e.l. som underlag til å sitte på og sovepose eller pledd for ekstra varme hvis det er kaldt i luften.

Her er Marie på ni år sine turtips:

  1. Det er veldig viktig å ha med kakao.
  2. Det er gøyest å dra på tur hvis man drar et nytt sted.
  3. Det er gøy å lete etter fine ting underveis, som kongler, steiner og blomster.
  4. Bamse, Barbie og L.O.L må være med. (Ja, alle sammen.)
  5. Det er viktig med premie eller noe godt å spise når man kommer frem.

påskebingo.jpg

TURBINGO: For å få med barna på tur, kan dere lage et bingoark hjemme som dere fyller ut sammen på tur.

Bingo på tur

Lag et bingoark hjemme som du fyller ut på turen. Det kan være et ruteark med tegninger av alle mulige ting som du kan se etter på turen; trær, blomster, bær, stein, kongler, dyrebæsj, hytte, hund, folk, sopp og så videre. Det kan være gøy å lage bingoarket sammen dagen før og bruke klistremerker eller tegninger for å gjøre det fint.  

Bli en bedre syklist

På læringsportalen www.sykkeldyktig.no finner du sykkeløvelser som du kan gjøre hjemme sammen med barna dine. Sykkeldyktig.no er et samarbeidsprosjekt som er utviklet av Trygg Trafikk, Syklistenes Landsforening, Norges Cykle Forbund og NAF.

God tur!