Denne artikkelen er basert på informasjon gitt av myndighetene. Informasjonen kan endre seg, så sjekk lenkene for å sikre deg at informasjonen er oppdatert.

For deg som skal besøke:

Kan du overnatte på hoteller, pensjonater og campingplasser? Holder DNT-hyttene åpne for sommerturister i fjellet? Kan du dra på badestranden sammen med venner? Og hva med festivaler, konserter og fornøyelsesparker? Spørsmålene er mange når vi nå skal planlegge årets sommerferie i Norge.

Hvor kan du reise i sommer?

I år bør du satse på å ta ferien i Norge. Det er hovedbudskapet fra norske myndigheter. Fra 15.juni åpnet regjeringen for reiser til Norden, og du kan reise til Finland, Danmark, Island, Færøyene, Grønland og Åland uten å måtte være i karantene etterpå. Store deler av Sverige er unntatt fra listen, fordi smitterisikoen anses å være for høy. Det er likevel lov å reise gjennom Sverige på vei til noen av de andre landene, uten å måtte gå i karantene når du kommer hjem. Fra 15.juli åpnes det også for reiser til områdene Blekinge, Kronoberg og Skåne i Sverige.

Som hovedregel fraråder Regjeringen fortsatt reiser til andre land med mindre det er strengt nødvendig. Fra 15.juli åpner de likevel for at du kan reise til flere europeiske land der smitterisikoen er lav. Det betyr at du kan reise til disse landene uten å måtte gå i karantene når du kommer tilbake til Norge. Samtidig åpner de for innreise til Norge fra flere Europeiske land. Her finner du myndighetenes råd om reise og korona til de ulike landene.

Store festivaler og idrettsarrangement er avlyst

På vårparten har det vært forbud mot kulturarrangement og idrett som innebærer at personer møtes fysisk. Dette har satt store begrensning på gjennomføring av mange arrangement. Norway Cup har allerede varslet at de avlyser fotballfesten i sommer.

Reglene har blitt myket opp etter hvert, og fra 15.juni er det åpent for arrangementer på inntil 200 personer, forutsatt at smittevernreglene kan overholdes og det kan være minst 1 meters avstand mellom personer. Det betyr at det åpnes opp for idretts- og kulturarrangementer i liten skala. For barn under 20 år er det gjort unntak for reglene om 1 meters avstand for de som deltar på sommerskole, sommerleir, kulturskole o.l. Det er også noen andre unntak fra 1-meters-regelen som du kan lese om her.

Regjeringen har innført forbud frem til 1.september for alle arrangementer som samler flere enn 500 personer. Det betyr at alle de store festivalene og kulturarrangementene blir avlyst. Øya-festivalen, Tons of Rock, Festpillene, Bergenfest, Kongsberg Jazzfestival, Vinjerock, Trænafestivalen og Riddu Riddu er bare noen av de som allerede har varslet at de avlyser årets festival.

Camping3.jpg

TELT: Kanskje du skal telte i det fri i sommer?

Badestrendene er åpne

Badestrendene er åpne for sommerturistene. Regelen er at du skal holde minst en meters avstand både på land og i vann, og ikke samles i større grupper enn 20 personer. De samme reglene vil gjelde i parker og andre uteområder der folk samles. Fra 15. juni åpnes også offentlige basseng og badeland for besøkende.

Fornøyelsesparkene er åpne mot forhåndsbestilling av billetter

De fleste fornøyelsesparkene måtte holde stengt av smittevernhensyn i våres, men åpnet opp igjen 1. juni. Parkene blir foreløpig kun åpne mot forhåndsbestilling av billetter. Det vil også bli fokus på å organisere køer og aktiviteter slik at folk kan holde en meters avstand. Se vår store oversikt over fornøyelsesparkene i Norge.

Fornoyelsespark.jpg

MORO: Når du besøker en fornøydelsespark kan det være mange nye smittevernregler som gjelder, men det skal nok bli bra for mange å ha det litt gøy igjen.

Restauranter, barer og kafeer åpner opp

Restauranter og kafeer som serverer mat kan allerede holde åpent med de begrensningene som smittevernreglene setter. Fra 1. juni får også barer, puber og kafeer som ikke serverer mat lov til å åpne. Det betyr at alle former for serveringssteder kan holde åpent i sommer, så lenge det er mulig å overholde smittevernregler og avstand mellom gjestene på minst en meter. Smittevernreglene gjør at det kan bli mer køer og litt vanskeligere å få plass. 

Hoteller og pensjonater holder åpent i sommer

Det er ikke vedtatt forbud mot å holde hoteller og pensjonater åpne så lenge de kan drive på en måte som ivaretar smittehensyn. Svært mange hoteller og andre overnattingssteder har likevel holdt stengt på grunn av svikt i overnattingsgjester de siste månedene. Flere av de store kjedene varsler nå en gradvis gjenåpning av stengte hoteller, så kapasiteten vil være betydelig større når vi nærmer oss sommerferien.  

Smittevernhensyn kan gjøre at det er begrensninger i tilbudet ved at det ikke tilbys frokostbuffet og ved stengte spa-avdelinger, svømmebasseng o.l. 

finne-frem-kart-01.jpg

KART: Sammen med NAF Veibok kan du besøke mange fine steder i sommer.

DNT-hyttene åpner igjen til sommeren

Før påske varslet DNT at de holdt sine betjente hytter stengt, og de oppfordret folk til å ikke bruke de ubetjente og selvbetjente hyttene. 17. april kom gladmeldingen om at de åpner de betjente hyttene som vanlig siste uken i juni. Men de oppfordrer folk til å forhåndsbestille plass på hyttene i år, slik at de unngår å få for mange besøkende.

De ubetjente og selvbetjente hyttene åpnes gradvis fra den første uken i mai. Det er hytter med mulighet for forhåndsbooking som åpnes først. Så jobbes det med et system for forhåndsbooking på de andre hyttene slik at de også kan åpnes for sommerturistene. Du finner mer info om dette på DNT sine sider.

Kano_Nils_Felix_Sofie.jpg

KANO: Kanskje du finner en campingplass som har kano til utleie i sommer?

Mange campingplasser er åpne allerede

Campingplasser med faste boenheter har vært omfattet at det såkalte hytteforbudet, men dette er nå opphevet og det vil i utgangspunktet være anledning til å bruke campinghytten/bobilen på slike steder. Mange ordinære campingplasser har vært stengt etter egen beslutning eller vedtak hos lokale myndigheter av smittevernhensyn, men vi ser en oppmyking av dette allerede. Her finner du en oversikt over åpne og stengte campingplasser over hele landet.

Vi har også laget vår egen campingguide "Camping i Norge 2020" med en komplett liste over alle landets campingplasser. Den kan hentes gratis hos våre NAF-sentre, øvingsbaner og alle NAF Camp campingplasser eller bestilles her.