Med dagens ladeinfrastruktur er det lettere enn noen gang å ta med seg elbilen på langtur, selv for elbilene med kortere rekkevidde.  

Hvis du skal ut på langtur med elbilen for første gang, er det lurt å sette seg inn i hvor du har tenkt til å lade langs veien, og hvordan du skal lade når du kommer frem.  

Hvor ofte må man lade 

Om du trenger å lade underveis avhenger av hvor lang turen er, hvor kupert terrenget er, og hva du har av lademuligheter dit du skal.   

Langs de mest trafikkerte hovedferdselssårene er det i dag grei tilgang til hurtigladere som lar deg full-lade bilen på rundt 30 minutter.  

Ved bruk av NAF Reiseplanlegger eller apper som Ladestasjoner (Fra Fjordkraft) Fortum Charge and Drive eller Grønn Kontakt, kan du finne ut hvor hurtigladestasjonene ligger langs din rute, samt om ladestasjonen er i drift eller opptatt.  

Husk at du må ikke alltid full-lade batteriet. Det kan hende 15 minutter med lading er mer enn nok for å komme frem til destinasjonen.  

Ikke bare å plugge inn kontakten på hytta  

Men hva med når du kommer frem til hytta? Lader du med vanlig stikkontakt (Schuko), så husk at du kan maks kan lade med 10A og kontakten må være med jordvern B. Hvis du benytter ladeboks, trenger du ikke tenke på det.  

Det er viktig å vite at stikkontakten du bruker er godkjent til å lade elbil på. En elbil trekker strøm over lang tid, og med det innebærer risiko for varmegang i det elektriske anlegget. Få gjerne en elektriker til å gå over anlegget før du begynner å lade elbilen på hytta. 

Hvis du bruker elbilen lite når du først er fremme på hytta, gjør det ikke noe at det tar lang tid å lade. Å lade med 5A eller 7A er kanskje nok for å være fulladet før hjemturen på søndag kveld.  

Gjør det til rutine å sjekke stikkontakter jevnlig for skader og misfarging.  

Lade med skjøteledning 

Ofte ligger parkeringsplassen noe lenger unna enn vi er vant med hjemme. Da må du mest sannsynlig ta i bruk skjøteledning.  

Der du lader fast, altså hjemme, skal ladekabelen ikke forlenges med skjøteledning grunnet fare for skade og varmgang. Dette gjelder ikke på hytta, siden det går under definisjonen "nødlading".  Bare husk at kabelen ikke legges over fortau eller vei der den kan bli skadet eller forårsake skade. 

Kan ikke lade på hytta 

Hvis du ikke kan lade på hytta, er det lurt å ankomme med så fulladet bil som mulig. Legg inn et ladestopp før du kommer frem. Da har du "full tank" før neste kjøretur. 

Sett deg inn i hva som finnes av muligheter i nærområdet. Mange hyttegrender ligger ikke langt unna et handelssted, og flere kjøpesentre og butikker tilbyr normallading (22 KWh). Flere og flere hoteller har lading tilgjengelig, mot betaling, også for besøkende som ikke er gjester.