- Varm motor fra en parkert bil tiltrekker seg mus. I et tilfelle kostet museskader 23 000 kroner i reparasjon, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Unngå mus i kupéen

Veien fra motorrommet og inn i bilens kupé er ikke lang for en mus. Alle føringer fra motoren og inn i bilen går gjennom torpedoveggen. En mus trenger bare seks millimeter åpning for å komme gjennom og slå seg til inne i bilen.

Det er flere ting man kan gjøre for å unngå å få mus inn i bilkupéen. Dører og bagasjelokk må ikke stå oppe lenger enn i den tiden du er der. Det er også viktig å ikke ha mat og frukt inne i bilen. Støvsugeren bør også være en flittig hjelper siden matrester, kjeksrester, ja rester fra alt spiselig lokker til seg mus.

Sjekk motorrommet

Siden det er museår i år er det en god idé å sjekke motorrommet med jevne mellomrom. Isolasjon av skumgummi over ledninger eller rør er en delikatesse for musene. Så sjekk at all isolasjon er som den skal være. Det er også viktig å se etter muselort og om det er musereir i motorrommet.

- Det finnes også noen kjerringråd som fungerer. Legger man hvitløk eller greiner av einerbusker i motorrommet, holder man musene unna, sier Engebretsen.

Musefelle og museskremmer

Er ulykken først ute er det flere ting som kan jage musene ut av bilen igjen. Musefeller inne i bilen og i motorrommet er en løsning. En annen er elektronisk museskremmer som kan gå på både batteri og 230-voltsanlegget. Bruker du museskremmer må du la dørene stå oppe og følge med så man ser at mus kommer ut av bilen.

- Det man absolutt ikke må gjøre er å legge musegift inne i bilen. Da spiser musen den for så å gjemme seg. Råtten mus gir definitivt vond lukt i bilen, avslutter Jan Ivar Engebretsen.