Det aller viktigste i en bruktbilhandel er å skrive en skikkelig kontrakt. Altfor mange velger å ikke skrive kontrakt. Anslag viser at tallet på bruktbilhandler uten kontrakt er 70 000 hvert eneste år.

- Vi synes det er helt utrolig at så mange tar sjansen på å kjøpe noe så dyrt som bil uten å skrive kontrakt. Du frasier deg mulighetene til både økonomisk kompensasjon og kunne løse en tvist rettslig, sier Nils Sødal.

- Det er flere fallgruver for både de som skal kjøpe og selge bruktbil, mener Sødal. - Man må være grundig og nøye, særlig når man skal kjøpe av en annen privatperson. Kjøper man bil av en forhandler følger det stort sett med en garanti som gjør ting enklere i etterkant, sier NAF-rådgiveren.

Styrkede rettigheter

Totalt hjalp NAF 40 000 medlemmer med tekniske og juridiske spørsmål i 2018. Over halvparten av sakene er knyttet til kjøp og salg av bil. Mange saker løses ved rådgivning hos NAFs kundesenter, mens de mer komplekse sakene kommer til advokatene i NAF. 3500 medlemmer fikk hjelp av advokatene våre i fjor.

NAF Advokat vant i 2018 en viktig prinsipiell sak i Høyesterett. Spørsmålet var om man etter et privat kjøp av en bruktbil kunne reklamere til verksteder som har gjort en jobb for tidligere eier.

- NAF har her skapt ny rett og styrket forbrukernes rettigheter. Det får positive konsekvenser for veldig mange norske forbrukere, sier Nils Sødal.

Digital kontrakt

Nå har det blitt enklere enn noensinne å skrive kontrakt når man kjøper bil av en annen. Digitale løsninger gjør alt mye enklere enn tidligere.

- Flere har løsninger på dette. Hos oss har vi en digital kontrakt som også kan signeres digitalt. Den er enkel å fylle ut trinn for trinn, og det er egne felter for å legge inn tilleggsopplysninger, sier Sødal.

Før kontrakten er det også mye du bør sjekke grundig før du slår til på drømmebilen. Som kjøper har du undersøkelsesplikt. Da bør du gå gjennom denne lista før du skriver kontrakt og kjøper bilen: