En stikkprøve gjennomført av Vianor i juni viste at 28 prosent av bilene i Oslo og Trondheim fremdeles kjørte rundt på piggfrie vinterdekk. Er du en av dem, og har tenkt deg på Italia-tur i sommer, kan det være trøbbel i vente.

Fra 15. mai i år ble det forbudt å kjøre med piggfrie vinterdekk i Italia på sommerføre hvis vinterdekket har en utilstrekkelig hastighetskode.

Brudd kan gi høye bøter og beslaglegging av vognkortet

– Straffen for å kjøre på vinterdekk med utilstrekkelig hastighetskode i Italia er en bot på minimum 419 euro, maksimalt 1682 euro. I tillegg blir vognkortet inndratt, og det er krav om at bilen må til teknisk inspeksjon for å få det tilbake, forteller Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Finn riktig hastighetskode 

Dekk er merket med hastighetskoder, som viser hvilken makshastighet dekket er godkjent for. I Norden er piggfrie vinterdekk vanligvis merket med «Q», som betyr at de er godkjent for fart opptil 160 km/t.

– Mest sannsynlig skal bilen din egentlig ha dekk med en høyere hastighetskode, sier Engebretsen.

I vognkortet står den laveste godkjente hastighetskoden for dekk til bilen din. Du må altså ha dekk med samme eller høyere klassifisering enn det som er oppgitt. Hvis ikke kan det resultere i høye bøter og vognkortbeslag i Italia. Da venter flere dype hugg i reisekassen og en god del venting før du kan sette deg bak rattet igjen.

Du må kjøpe nye dekk for å få igjen vognkortet

– Siden vognkortet beslaglegges må du i praksis også rekvirere bergingsbil for å frakte bilen til et dekkverksted. Der må du så skaffe dekk som er godkjente til bilen. Deretter må du få bilen inspisert og godkjent før du kan få tilbake vognkortet ditt. Her ryker det fort mange tusenlapper. Jeg vet ikke hvor lang tid det administrative rundt dette tar, men jeg ville ikke regnet med at det er gjort i en fei, sier Engebretsen.

Piggfrie dekk anbefales ikke om sommeren

Til slutt har Engebretsen en oppfordring til alle som skal kjøre bil i sommer, uansett om det er i Italia eller ei:

– Ikke bruk piggfrie vinterdekk på sommerføre. Det gir bilen din dramatisk dårligere kjøreegenskaper enn med sommerdekk.