Selv om dette er forbudt selger både privatpersoner og bilforhandlere biler med ulovlige xenonlys. – Skal du kjøpe bruktbil, må du sjekke dette, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Riktig lys på bilen er livsviktig. Har du skitne halogenlykter med xenonlys får man i tillegg til feil lysbilde, feil spredning på lyset og blender møtende bilister.

- Feil ved og feiljusterte lys gir dårligere trafikksikkerhet. Derfor må biler ha den lyktetypen de er typegodkjent for. Tukling med dette er farlig både for en selv og medtrafikantene, mener Engebretsen.

Kjøpt bil med feil lys? Husk å klage

Er du så uheldig at du har kjøpt bil med ulovlige xenonlys, må du klage. Ble bilen annonsert med xenonlys og det ikke er lov, har du rett på å få dekket utskifting av lyset. Siden en bil med xenonlys selges dyrere enn en bil med vanlige lys, har man også rett til å kreve et prisavslag på bilen.

- Ulovlig xenonlys oppdages på EU-kontrollen og da må bilen vises på nytt med riktig lysutstyr, sier Jan Ivar Engebretsen, - I løpet av våren 2015 blir også kontrollen av xenonlys strengere på EU-kontrollen, fortsetter han.

Krav til xenonlys:

  • Bilen må ha automatisk høydejustering av lyktene.
  • Lyktene skal ha spylere.
  • Lyktene skal være typegodkjent for xenon.