31. oktober er det Halloween, en tradisjon som har blitt veldig populær blant norske barn og tenåringer.

– Nylig var det refleksens dag, og det ble markert over hele landet. La oss ikke glemme de mørke kostymene som gjør barna ekstra vanskelig å få øye på. Husk refleks både på store og små på Halloween-kvelden, oppfordrer Ryste, som selv har to barn som skal ut på godtejakt.

– De som skal ut med bilen på Halloween-kvelden kan også huske på å kjøre litt ekstra forsiktig. Husk at det er mange små, ivrige barn ute i gatene, sier Ryste.

Skumle barn må også synes i høstmørket

Det er fort gjort å glemme refleksen når kostymet er klart og man skal ut, men refleks er livsviktig. NAF oppfordrer de voksne til å ta ansvar for at barna kommer seg trafikksikkert frem i Halloween-mørket.

– Selv om noen litt større barn synes at refleks gjør det mindre skummelt å gå i høstmørket, blir ikke barna mindre skumle. De blir bare mer synlige, for bilistene som virkelig trenger å se dem. En refleks kan utgjøre hele forskjellen, sier Ryste. - Er du ekstra kreativ, kan du sy refleksene på som en del av kostymet, fortsetter hun.

Tror at de blir sett

En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å unngå en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

– Selv om barnet ser bilen og dens sterke lys, er det ikke sikkert at bilisten ser barnet. Da er det viktig at vi voksne allerede har tatt kontroll over situasjonen, og utstyrt barna og oss selv med refleks i forkant. I tillegg blir nok mange barn litt ekstra gira der de går for å jakte på godteri i mørket, sier Ryste og oppfordrer barna til å gå rolig.

NAF minner om at det er like viktig med refleks der det er gatelys. Flere tror at gatelysene gjør at man er synlig.

– Faktum er at de fleste påkjørsler av gående skjer i byer med gatebelysning. Gjør de skumle barna synlige, avslutter Ryste.