– Vi anbefaler at du krysser av for dette når du kjøper ny bil. Det kan redde deg i kritiske situasjoner, sier Andreas Handeland, rådgiver i NAF.

NAF har i samarbeid med ADAC testet «lane assist»-systemer i seks ulike biler. Noen av systemene er rene filskiftevarslere som gir deg et varsel dersom du er på vei over i motsatt fil eller ut av veien, andre er «lane assist»-systemer som i tillegg styrer imot når bilen er på vei ut av en fil eller av veien. Systemene slår ut når bilen krysser en fil uten at blinklyset blir brukt. De mest avanserte styrer i mot og hjelper deg om uhellet er ute.

- Det er viktig å huske på at dette ikke er en hvilepute for sjåføren. En våken sjåfør er det viktigste! Disse systemene er laget for å hjelpe deg som fører i nødsituasjoner, sier Handeland.

Unngår ulykker

NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC har tall fra ulykkesanalyser som viser hvor livsviktig «lane assist» er. I hele 25 prosent av trafikkulykkene kunne dette systemet hjulpet føreren. I 40 prosent av disse kunne ulykken vært unngått.

- Økt sikkerhet i bilene har stor effekt på trafikksikkerheten. Derfor anbefaler vi at man spanderer på seg viktig sikkerhetsutstyr. Det koster ikke all verden, og redder liv, avslutter Andreas Handeland.

Testen tok for seg biler med en overkommelig prislapp for vanlige bilkjøpere; Hyundai i20, Ford Focus, BMW 2-serie, Citroën C5, Volkswagen Passat og Mercedes C-klasse. Systemene ble ikke rangert mot hverandre.