Flere av låsene som ble testet kan enkelt brytes opp ved hjelp av en skrutrekker, de er også lette å klippe av med en boltesaks på få sekunder. Med vinkelsliper kan de fleste låser åpnes, men det var svært stor variasjon i hvor lang tid det tar å bryte de opp.

Det tok hele 60 sekunder å åpne den billige låsen Perel til 170,- fra kjell.com med vinkelsliper.

De beste sykkellåsene i testen er Kryptonite Evolution 4 STD, Abus Granit Xplus, Tonyon 620032 og Trelock BS450. Tonyon er best i forhold til pris, den koster kun 200 kroner. Ulempen at den veier over 2 kilo. Flere har et balansert forhold mellom pris og kvalitet, som bøylelåsene fra Biltema og kjell.com. Her kan du se den rangerte listen av sykkellåser.

Sykler for millioner stjeles

I fjor ble det meldt om tyveri av over 11.000 sykler, til en verdi av ca 70 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge. I tillegg er det store mørketall.

– Det vil si at det forsvinner flere sykler i timen, døgnet rundt, året rundt, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Kommunikasjonssjefen forteller videre at det lønner seg å tegne en verdigjenstandsforsikring, og legger til at dyre sykler må låses inne. Ved parkering ute bør man bruke to låser.

Skal du være på den sikre siden gjelder det å velge sykkellås med omtanke. I utgangspunktet bør låsene være godkjente – såkalt FG-godkjent, selv om det ikke er krav til dette.

Tips om låsing av sykkel

  • Lås sykkelramme og bakhjul til et sykkelstativ eller en solid stolpe
  • Ikke la sykkelen stå ute om natten
  • Parker sykkelen på godt synlige steder der mange mennesker ferdes
  • Ta med deg setet eller andre løse deler
  • Registrer sykkelen i Falck sykkelregister
  • Ved spesielt dyre sykler anbefales det å kjøpe en egen verdigjenstandforsikring

Les hele saker på naf.no her.